h i r d e t é s

Minden korábbinál nagyobb poloskainvázió közeleg

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Minden korábbinál nagyobb poloskainvázió közeleg

2019. augusztus 23. - 13:19

 

Az inváziós faj második generációjának megjelenésével ugrásszerűen megnőhet a lakásokat elárasztó poloskák száma - adta hírül a 24.hu.

Illusztráció Fotó: AFP / nepszava.hu

Ahogy beköszöntenek az első hűvösebb őszi napok, ma már menetrendszerűen érkeznek tucatjával, akár százszámra a lakásokba a telelni vágyó ázsiai márványospoloskák.

Az idei invázió időpontja időjárásfüggő, bő egy hónap múlva kezdődhet. Így az ősszel akár minden eddiginél több rovar lepheti el az épületeket.

A 2016-2018 közötti felderítésünk alapján megállapítható, hogy a faj országszerte jelen van. Így a tudományos munka most már leginkább a védekezésre összpontosul - mondta Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense a portálnak.

A szakértő szerint nagyon valószínű, hogy az ázsiai márványospoloskára kétgenerációs fajként tekinthetünk Magyarországon: adott évben két alkalommal jutnak el a tojástól az imágó (kifejlett rovar) állapotig.

A szakember korábban az InfoRádióban úgy fogalmazott: nem hatja meg a poloskákat, hogy a kajsziszüret már a vége felé tart, mert átmennek a következő szezonális gyümölcsre, az őszibarackra, az érőfélben lévő almatermésekre. Ez a poloskafaj nem túlságosan válogatós, a fák termésén, a zöldség- és szántóföldi növények termésein egyaránt előszeretettel szívogatnak. (napi.hu)


 

h i r d e t é s