h i r d e t é s

"Minden sejtemet dobta hátra valami" - egy Bejrútban élő magyar férfi mesélt a tegnapi robbanásról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Minden sejtemet dobta hátra valami" - egy Bejrútban élő magyar férfi mesélt a tegnapi robbanásról

2020. augusztus 05. - 19:46

 

Az ATV Híradója felvette a kapcsolatot egy Bejrútban élő magyarral, aki szörnyű pusztításról számolt be. 

Ő csupán könnyebb sérüléseket szenvedett, de otthona lakhatatlanná vált, így most közeli barátainál kell megszállnia. Németh Ágoston azt mondta, egyre biztosabb, hogy balesetről, és nem szándékos robbantásról van szó.

"Fölkelek, üvegcsörömpölést hallok, jajveszékelést és az autók riasztóját" – így emlékszik vissza a Bejrútban élő magyar férfi a tegnapi kettős robbanásra. Németh Ágoston 2019 januárjában érkezett Libanonba, és az érintett kikötőtől mindössze 500 méterre lakik, a detonációkor épp otthon tartózkodott lakása erkélyén. Csak úgy, mint rengeteg szemtanú, a füst láttán ő is kivitte kameráját, hogy saját felvételeket készítsen a jelenségről - ekkor még senki nem gondolta, hogy a tűz milyen katasztrofális láncreakciót fog beindítani. Ágoston a lökéshullámtól a földre zuhant, azt mondja, hasonló dolgokat korábban csak a filmvásznon látott. 

"Megrázkódott az egész épület, és nem mintha a szél lökött volna hátra, hanem szinte minden sejtemet dobta hátra valami, és utána elsötétült minden, fogalmam sincs, hogy mi történt" - mesélte a férfi.

Lakása lakhatatlanná vált, a bútorok rommá törtek, a padlót üvegszilánk lepi be, így most határozatlan ideig kénytelen a barátainál lakni. Azt mondja, olyan emberek is segítséget ajánlottak neki, akiket alig ismer. A magyar férfi példátlan összefogásról számolt be, amire szükség is volt, hiszen többen elvesztették otthonaikat és a kórházak pillanatok alatt megteltek sérültekkel.

"Hallottam, hogy valaki 3 órán keresztül vérezve próbált ellátást találni. Olyan információt is hallottam, hogy megkérik a gyógyszertárakat, hogy ők is vonódjanak be az ellátásba" - mondja Németh. 

Szerinte egyre valószínűbb, hogy a 2750 tonna ammónium nitrát gondatlanság miatt robbant be, annak ellenére, hogy a nem megfelelő tárolási körülményekre fél éve már a nemzetbiztonság is felfigyelt.

Jelenleg a levegő annyira szennyezett a toxikus anyagtól, hogy az emberek nem hagyhatják el otthonaikat. Libanonban már a tegnapi katasztrófa előtt is kilátástalan volt a helyzet. Az ország csődöt jelentett, a folyamatos áramkimaradások és a koronavírusos esetszámok növekedése pedig csak tovább nehezítették a mindennapi életet. Ágoston ennek ellenére nem tervezi elhagyni az országot. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s