h i r d e t é s

Minden vakcina jobb, mint a védőoltás hiánya

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Minden vakcina jobb, mint a védőoltás hiánya

2021. március 01. - 08:01

 

Pfizerrel, Modernával, AstraZenecával és SinoPharmmal is oltott már. Erről Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online szervezetének alapítója beszélt az ATV Start című műsorában.

A kép illusztráció! - Forrás: PAHO

Békássy Szabolcs hozzátette: a Magyarországon forgalomban lévő vakcinák közül egyedül a Szputnyik-V az, amely nem használható háziorvosi környezetben, mivel speciális tárolást igényel.

A szakember szerint az oltás elutasítása nagyban függ az adott orvos kommunikációs készségétől és az orvos bizalmától az adott vakcinában. Ő maga hat pácienst oltott be Sinopharm vakcinával, közülük egynek voltak kétségei az oltóanyaggal kapcsolatban, de végül ő is az oltakozás mellett döntött.

Békássy Szabolcs beszámolt róla: eddig heti 10 oltóanyagot tudott beadni, most 50 Sihopharm vakcina érkezett. Hozzátette: az oltakozás a háziorvosoknak óriási megterhelést jelent, főként a harmadik hullám idején, ezért adminisztrációs segítséget kérnek a helyi önkormányzatoktól.

Minden vakcinatípus jobb, mint a védőoltás hiánya – hangsúlyozta a szakember, aki szerint elképzelhető, hogy a mutációkkal szemben a kínai vakcina lesz a leghatékonyabb.

Békássy Szabolcs beszámolt róla: a háziorvosok megkapták a magyar nyelvű alkalmazási leiratot, ez a páciensek számára is hozzáférhető.

A szakember szerint nincs túl nagy valóságalapja, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákban lehet bízni. A mutánsok megjelenése miatt egyre súlyosabb tünetekkel kell számolni a betegség esetében, ezért mindenkit arra biztat, oltassa be magát a rendelkezésre álló vakcinával.​ (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s