h i r d e t é s

Mindszenty-verseny Esztergomban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mindszenty-verseny Esztergomban

2014. május 04. - 17:27
0 komment

 

A Pápai Református Gimnázium csapata végzett az élen a Mindszenty József bíboros életéről rendezett középiskolai történelemverseny szombati döntőjén Esztergomban.

A Mária Rádió és a Mindszenty Alapítvány által meghirdetett versenyre 32 középiskola 62 csapata jelentkezett, köztük többen a határon túli területekről - mondta el az MTI-nek Pásti József, a verseny szakmai instruktora.

A második helyet az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium szerezte meg, a harmadik helyezést a budapesti Szent Margit Gimnázium érte el. A "Devictus Vincit - Legyőzetve győz" mottóval meghirdetett vetélkedő célja, hogy a fiatalok Mindszenty bíboros személyes történetéből hitet és erőt merítsenek, életre szóló élményekkel gazdagodjanak - tette hozzá a szakmai instruktor.

A szervezők a háromfordulós versennyel a történelmi adatok visszamondása helyett Mindszenty személyiségének felfedezésére, megértésére, máig tartó hatásának értelmezésére ösztönözték a résztvevőket.

A bíboros emlékére rendezett engesztelő zarándoklat idején, a Szent Adalbert Központban rendezett döntőben 13 csapat vett részt, felkészültségüket Habsburg-Lotharingiai Mihály, Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, Varga János, a bécsi Pázmáneum (Collegium Pazmanianum) rektora, Dúl Géza, a Mária Rádió műsorigazgatója, Csűrös Csilla, az MTVA műsorvezetője és Kovács Gergely, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány ügyvezetője értékelte.

A verseny díjazottjai utazást nyertek a bécsi Pázmáneumba, valamint táblagépeket, könyvjutalmakat és emlékérmeket vehettek át.

 

MTI

{flike}

{jcomments on}


 

h i r d e t é s