h i r d e t é s

Minek fizeti az ember a TB-t?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Minek fizeti az ember a TB-t?

2016. július 11. - 08:46
0 komment

Sajnálatos módon ma az a gyakorlat Magyarországon, hogy az állami rendszerből a fizetőképesnek látszó betegeket igyekeznek átterelni az orvosok a magánba.

Forrás: dehir.hu

De a beteg ott sincs biztonságban, mert az egyes orvosok eltérő módon gyógyítanak és lehet, hogy 2-3 orvost is végig kell járni, mire az egyik végre komolyan veszi az ember baját vagy tud adni megfelelő kezelési alternatívákat. 

Az időpontokkal is ez a helyzet. A kórházban gyakorlatilag csak a szerencsén múlik, hogy egy lelkiismeretes dolgozó kezébe kerül az ember, aki normálisan bánik vele, vagy valami bunkóhoz és ide-oda dobálják a pácienst, amíg az végső elkeseredettségében ki nem veri a balhét. Mellesleg, ha balhézik az ember, akkor meg azért fogják szívatni utána.

Ez az általános viselkedés és egyébként sok esetben, aki nem így tesz, tehát nem bunkó, azt a többség addig nyomja, amíg ilyen nem lesz. 

Sajnos a betegek nagy része nagyon tudatlan az egészségével és a lehetőségeivel kapcsolatosan, ezért ezzel vissza is él az orvostársadalom. Erre lett kitalálva az, hogy vannak betegjogok, csak az a baj, hogy egyébként ez önmagában megint csak feszültségnövelő, mert a jog mellé mindig kellene adódjon kötelezettség is, amit a betegek is szeretnek elfelejteni. 

Szép dolog ez a befizetett TB-vel vagdalkozás, csak egyébként amit befizetünk, egy komolyabb kivizsgálásokat igénylő betegség esetén sem fedezi az ellátás valós költségeit. Nagyon nehéz egyébként igazságot tenni ebben és csak egy olyan rendszerszintű átalakítás segítene az egészségügyön, ami által átlátható keretek között lenne megszervezve az állami ellátás és tisztázva lenne a magánellátás államhoz való viszonyulása és az ellátásbeli szerepe és az egésznek a finanszírozása. 

Ezt nem teszik meg, mert nyilvánvalóan érdekeket sért, így viszont a beteg maximálisan ki van szolgáltatva

 

Unfortunately the practice in Hungary is that the patients who apparently can afford to pay for private medical care are sent to private treatment instead of treated in govermental hospitals.
However, this is still not the best solution as the doctors’ practices vary and it might happen that the patient needs to visit 2-3 doctors in order not to be concidered as a hypohonder and the doctor can advise some proper treatment at the end.
It is the same with appointments. It is only pure luck that the patient meets a conscentious doctor, who treats him as a patient or that he meets one who is not nice and sends him from departement to department, until the patient, out of final desperation, starts to shout and raises his voice. However, this is also not a good tactic because if the patient starts to shout, the medical staff will not treat him properly anymore and he again has to face their rudeness.
This is the general behaviour of healthcare workers. If someone handles patients like human beings, then others ostracize that person and in the end he will also be rude with patients.
Unfortunately patients are not well educated about the healthcare system and they do not know their options, therefore it is abused by healthcare workers. The patients have rights. The problem is that this itself increases tension as rights always come with obligations, which are sometimes forgotten by patients.
Patients always say that they pay a lot for their health insurance, however, they do not know that in case of a complex disease the real cost of examinations are not covered by the paid health insurance.

It is very hard to do justice on the situation. There is a huge need for changing the healthcare system to a more transparent one, in which private healthcare is connected  to the governmental one and system connections are clear as well as the financial responsibilities.
This change cannot be done at the moment as it hurts some interests. Until these interests exist, the the patients are the ones suffering.


Kommentelne? Kattintson ide!