h i r d e t é s

Miniszteri engedéllyel cukrozhatják a magyar bort

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Miniszteri engedéllyel cukrozhatják a magyar bort

2018. augusztus 01. - 13:05

 

Ha az időjárás rendkívül kedvezőtlen volt a szőlőre, akkor a must alkoholtartalmát miniszteri engedéllyel lehet növelni - az ezt tartalmazó agrárminiszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. - írja a napi.hu.

Irsai Olivér szőlőt szüretelnek a baranya megyei Palkonyán 2018. augusztus 1-jén. Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken. Illusztráció: MTI Fotó: Sóki Tamás

A friss szőlő, a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, illetve a még erjedésben levő újbor alkoholtartalmának a növelését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezheti az agrárminiszternél. A javaslat kiterjedhet egy- vagy több borvidékre, illetve az egész országra is - derül ki a szövegből.

Az alkoholtartalom 0,5 térfogatszázalékkal növelhető. Az engedélyt a miniszter 15 napon belül adja meg és közzé teszi azt a Hivatalos Értesítőben. Azzal egy időben az Európai Bizottságot is tájékoztatja az engedélyezésről.

A must alkoholtartalmának javítására több eljárás is van: alkalmazható szacharóz hozzáadása, vagy sűrített must hozzáadása is. Az újbornál viszont a hagyományok - és az uniós szabályozás értelmében - hűtéssel elért sűrítéssel lehet megtenni. Vagyis önmagában a rendkívüli helyzetben adható engedély nem jelenti azonnal a cukor hozzákeverését a borhoz.

Sőt, az Európai Unió a bor minimális és maximális alkoholtartalmát is előírja, amely aszerint eltérhet, hogy milyen területbesorolásba esik a termesztés helye. Magyarországon az összes szőlőtermő terület a C. I. kód alá tartozik, ami azt jelenti, hogy az alsó küszöbérték 9 alkoholfok lehet, míg a friss szőlő, a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, a még erjedésben lévő újbor és a bor teljes alkoholtartalmát nem növelhetik 12,5 százalék fölé. Vagyis látszik, hogy bizonyos esetekben az erjedés tökéletes lefolyásához szükséges a cukorhozzáadás.

napi.hu


 

h i r d e t é s