h i r d e t é s

Mintegy 1600 szociális intézményt zártak le

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mintegy 1600 szociális intézményt zártak le

2020. szeptember 14. - 09:22

 

Mintegy 1600 szociális intézményt zártak le a koronavírus-járvány miatt, és ez mintegy 100 ezer embert érint - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az államtitkár elmondta, az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási és intézményelhagyási tilalom a bentlakásos, idős emberek, fogyatékkal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek ápolásával foglalkozó intézményeket érinti.

Az 1600 ilyen intézmény 3 százalékát érintette szeptember 1-ig a járvány, tehát 100 intézményből 97-ben még csak fertőzött sem volt - emelte ki az államtitkár.

"Tehát országosan nyugodtan mondhatjuk, hogy a szociális ellátó intézményi rendszer - köszönhetően az ott dolgozók munkájának - jól vizsgázott" - tette hozzá.
Fülöp Attila szerint ebből egyetlen terület "lóg ki", mégpedig a főváros, ami mintegy 30 ilyen intézményért felel, mégis itt volt a gócpontja a problémáknak: a halállal végződött fertőzések kétharmada a budapesti intézményekhez köthető, vagyis ezekben nem volt jó a kezelés, sőt sokszor jogszabályt sértettek.

Hangsúlyozta, nem az a kérdés, hogy a fertőzés bejut-e egy adott intézménybe, hanem az, hogy mit tettek a megelőzésért, ha pedig felüti a fejét a járvány, akkor, miként kezelik azt. (MTI)


 

h i r d e t é s