h i r d e t é s

Mit jelent a létesítményfejlesztés és mi tartozik bele?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Mit jelent a létesítményfejlesztés és mi tartozik bele?

2022. szeptember 30. - 05:43

“Egyre kevesebb a jó szakember.” “Egyre nehezebb megbízható kivitelezőt találni.” Csak két példa azokra a mondatokra, amelyek sajnos manapság szinte minden nap elhangzanak az építőiparban és ingatlangazdálkodásban dolgozók között. A létesítményfejlesztés erre az egyre súlyosbodó hiányra és problémára nyújt megoldást. Mi tartozik pontosan a létesítményfejlesztési szolgáltatáscsomagba? Mikor és miért éri meg olyan szolgáltatót választani, amely holisztikus megoldást kínál a létesítményfejlesztésben? Milyen előnyökkel jár egy ilyen együttműködés és mire érdemes odafigyelni? Legújabb cikkünkből mindenre választ kapsz!

Forrás: Evanto Elements

Mit jelent a létesítményfejlesztés?

létesítményfejlesztés egy átfogó szolgáltatási halmaz, amely végigkíséri a teljes ingatlan-életciklust az épülettervezéstől a kivitelezésen át, az üzemeltetést támogató rendszerekig. Az egyre erősödő szakember- és munkaerőhiányra, valamint az építőipar és a létesítményfenntartás tipikus kihívásaira adott válasz, amely komplex és professzionális megoldást nyújt az ingatlanfejlesztésben érdekelt tulajdonosok és beruházók számára.


Forrás: Evanto Elements

Mi tartozik a létesítményfejlesztésbe?

létesítményfejlesztés egy holisztikus szolgáltatáscsomag, amely az ingatlanberuházási gondolat megszületésétől a modern létesítményüzemeltetésig lefedi és támogatja a megbízó igényeit. A létesítményfejlesztés három fő pillére a generáltervezés, az építés és beruházás, valamint a digitális vagyongazdálkodási megoldás.

Generáltervezés

A tervezés első lépése minden esetben egy alapos igényfelmérés kell hogy legyen. Érdemes olyan szolgáltatót választani, amely a projekt teljes időtartamára szakértői támogatást és tanácsadási szolgáltatást nyújt. 

A létesítményfejlesztés épülettervezési fázisa az alábbi fő lépésekből áll:

  1. Kapcsolatfelvétel: írásos vagy telefonos egyeztetés a projektről
  2. Igényfelmérés: részletes konzultáció a megrendelő igényeiről, szándékairól
  3. Tervezési program: az egyeztetéseket követően a szolgáltató egy tervezési programot készít a projekt szakaszairól és mérföldköveiről
  4. Árajánlat: a tervezési program jóváhagyását követően a szolgáltató árajánlatot készít a megbízó számára. Az árajánlat elfogadása után aláírásra kerülhet a megbízási szerződés a felek között.
  5. Koncepcióterv: ebben a fázisban a tervezési programban rögzített igények vizuális formát öltenek. Kialakul az épület képe és annak részletei, beleértve a térbeli és alaprajzi helyiségkapcsolatokat, illetve a teljes épületre vonatkozó tömegalakításokat, az anyagokat és a felületképzést.
  6. Műszaki tervezés: Ebben a szakaszban elkezdődik az épület építészeti és műszaki tartalmának a tervezése, valamint az engedélyeztetési folyamatok intézése szakági tervezők közreműködésével. 
  7. Készre jelentés: Érdemes olyan vállalatot megbízni a létesítményfejlesztési munkálatokkal, amely biztosítja a folyamatos kommunikáció lehetőségét és készre jelenti az egyes részfázisokat, ezzel is megkönnyítve a generáltervezési folyamat nyomonkövethetőségét. 
  8. Hatósági ügyintézés: az átfogó szolgáltatásba a hatósági ügyintézés és tanácsadás is beletartozik. Ebben a szakaszban történik a tervek benyújtása a megbízott létesítményfejlesztési cég által.
  9. Átadás-átvétel: a generáltevezési folyamat utolsó lépése, melynek során az elkészült munka átadásra kerül a megrendelő számára. 

A komplett létesítményfejlesztés azonban itt még nem ér véget, hanem folytatódik a kivitelezési szakasszal.

Építés és beruházás

A kivitelezés a létesítményfejlesztés második pillére. Az elkészült és elfogadott tervek alapján megkezdődnek az építési munkálatok. Sajnos a megbízók ebben a szakaszban szembesülnek a leggyakoribb problémával, hogy vagy hatalmas csúszással készül el a munka, vagy időre, de nem az elvárt minőségben. Szerencsére vannak olyan létesítményfejlesztésben jártas vállalatok is, amelyek segítségével a minőségi munka elkészülhet határidőre. A titok nyitja itt is a megbízható szakemberekkel való együttműködés, valamint a folyamatos kommunikáció és a gyakori helyzetjelentés a kivitelező vállalat részéről. 

Létesítménygazdálkodási szoftvermegoldás

A létesítményfejlesztés harmadik pillére a már elkészült és birtokba vett ingatlanok üzemeltetése. A facility managerek munkáját nagyságrendekkel megkönnyítő digitális létesítménygazdálkodásban rejlő lehetőségeket egyre többen ismerik fel. Egy modern facility management szoftver kiszámíthatóságot, átláthatóságot és gazdaságosabb működést biztosít a vagyongazdálkodók számára. A szakemberek minden információt egy helyen, felhasználóbarát módon tárolhatnak és kezelhetnek, a szerződésektől a műszaki adatokon át az épületgépészeti részletekig. A szoftver az erőforrás-menedzsmentet és a munkaszervezést is megkönnyíti, hiszen átláthatóvá és tervezhetővé teszi a karbantartási és egyéb létesítményüzemeltetési munkálatokat. Ezen előnyöknek, és a facility management szoftver számos más hasznos funkcióinak köszönhetően teljes egészében optimalizálhatóvá és gazdaságosabbá tehető az üzemeltetés. 


Forrás: Evanto Elements

A létesítményfejlesztés előnyei

A létesítményfejlesztés legfőbb előnye a komplexitása. A megbízott szolgáltató már a projekt első szakaszában, a tervezéskor figyelembe veszi a következő két szakasz, a kivitelezés és az üzemeltetés szűk keresztmetszeteit, valamint jellemző kihívásait. Ennek a holisztikus szemléletmódnak a segítségével megelőzhetővé válnak a tipikus hibák és problémák. 

A létesítményfejlesztés másik nagy előnye, hogy a teljes ingatlan-életciklust lefedi, így számtalan alvállalkozó, szakember és beszállító helyett csupán egyetlen szolgáltatóval kell megegyezni és kapcsolatot tartani a projekt teljes ideje alatt. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a létesítményfejlesztési szolgáltató cég körültekintő kiválasztása kritikus fontossággal bír. 

Azt javasoljuk, hogy tapasztalt, referenciákkal rendelkező céget válassz, ahol a jó kommunikáció és a modern technológia használata prioritást élvez. 

Végszó

A létesítményfejlesztési szolgáltatás az építőipar és a vagyongazdálkodás kihívásaira ad hatékony és átfogó megoldást. A generáltervezéstől a kivitelezésen át, a digitális létesítményüzemeltetésig lefedi a teljes ingatlan-életciklust. A megbízó számára számtalan előnyt biztosító létesítményfejlesztési projekt sikeréhez azonban elengedhetetlen egy megbízható és professzionális partner, amely a hatékony kommunikációt és a technológiai fejlesztéseket is a munka szolgálatába állítja.