h i r d e t é s

Mit kell tudni a csontozókésekről? 

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mit kell tudni a csontozókésekről? 

2020. február 20. - 18:43

 

A csontozókések, ahogy nevük is mutatja, arra szolgálnak, hogy segítségükkel eltávolítsuk a húst a csontról.

Általános, hogy a kés hegyes, a hossza pedig 12 és 17 cm között mozog, de az egyes húsokhoz különböző típusú penge szükséges: a sertés- és marhahúshoz merevebb penge kell, míg a szárnyashúshoz és a halakhoz elegendő a puhább és rugalmasabb penge is. Nézzük, mit kell még tudni a csontozókésről! 

Hogy néz ki a csontozókés? 

A csontozókések kialakítása egységes, hosszuk az említett 12 és 17 cm között van, nem fogazottak, a lapos pengének van egy kis felfelé hajló csúcsa. Lényeges, hogy a csontozó- és a filéző kés nem ugyanaz: a csontozókéssel a húst távolítjuk el a csontról, a filézőkés azonban csak a bőr eltávolítására szolgál. 

Mire kell figyelni a csontozókés választásakor? 

Vannak bizonyos szempontok, amikre mindig érdemes figyelni, ha csontozókést szeretnénk vásárolni. Hosszú távú befektetésről lévén szó, a minőség fontos szempont: a kés nagyobb súlyából lehet arra következtetni, hogy jó minőségű késsel van dolgunk. Azért, hogy jól tudjunk dolgozni a késsel, legalább 12 cm hosszúságút kell keresni végigfutó pengével. A nyélnek mindenképpen rá kell állnia a kezünkre; jobb, ha fa vagy műanyag kialakításút választunk. A fémmel az a probléma, hogy könnyen csúszóssá válik, ami miatt balesetek is gyakrabban előfordulhatnak. 

Mire használható még a csontozókés? 

A csontozókés a konyha más területein is bevethető, többek között gyümölcsök előkészítésénél. Egyrészt megkönnyíti az olyan gyümölcsök meghámozását, mint pédául az ananász, másrészt a kés segítségével mintákat vághatunk a dinnye vagy a mangó héjába. Sütemények és torták díszítésére is használható a vékony penge, amivel rajzolhatunk a sütemények felületére. Amennyiben inkább a csontozókés elsődleges funkciói iránt érdeklődsz, a Chefs.hu weboldalon hasznos információkat találsz. 

Hogyan tartsuk karban? 

Végezetül érdemes a csontozókés karbantartásáról is szólni. A tisztítása meleg, mosószeres vízzel történjen. Amennyiben hosszabb ideig nem használjuk, jó, ha élvédőt rakunk rá, és biztonságos helyre tesszük, de a rendszeres élezésről ne feledkezzünk meg, hiszen élezés nélkül rövidülhet a kés élettartama, és kevésbé lesz hatékony.


 

h i r d e t é s