h i r d e t é s

Most akkor tényleg 15 napra sötétségbe borul a Föld?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Most akkor tényleg 15 napra sötétségbe borul a Föld?

2017. november 06. - 07:27

 

Egy 2015-ben már elterjesztett híresztelés kapott ismét szárnyra, a készítők csak a dátumot módosították benne. - írja a hvg.hu

Forrás: pixabay.com

A néhány héttel ezelőtti teljes napfogyatkozás úgy tűnik, nemcsak arra volt jó, hogy emberek milliói gyönyörködjenek a természeti jelenségben, hanem arra is, hogy egy újabb átverés kapjon szárnyra a neten. Ráadásul ezt az álhírt más változatban már korábban is megpróbálták elhitetni az emberekkel.

Ugyanis ismét felütötte a fejét az hoax, mely szerint hamarosan, egész pontosan november 15-e és 29-e között 15 napra sötétségbe borul majd a Föld. Az álhír terjesztői mindezt úgy tálalják, mintha a NASA szakemberei jelentették volna be az egészet – még egy 1000 oldalas dokumentumra is hivatkoznak, amit a Fehér Háznak adtak át. A történet lényege, hogy egy 1 millió évente előforduló jelenség épp mostanában következik majd be.

Ahogy a Snopes is írja: a hoax egyáltalán nem új, 2015-ben már terjedni kezdett egyszer. Akkor 2015. november 15-30 közé lőtték be a teljes sötétség dátumát – ami nem túl meglepő módon végül nem következett be. Sőt, a magyar neten volt ennek egy 2014-es verziója is, akkor hat napos sötétséget "jósoltak" az álhír készítői.


 

Kommentek

h i r d e t é s