h i r d e t é s

Most büntetik csak igazán a készpénzfelvételt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Most büntetik csak igazán a készpénzfelvételt

2023. január 21. - 07:45

Magyarországon már nagyjából egy évtizede büntetik a készpénzfelvételt az úgynevezett tranzakciós illeték – valójában nem illeték, hanem adó – kivetésén keresztül. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Sokan talán már annyira megszoktuk, hogy fel sem tűnik. Ráadásul tavaly nyáron még feljebb is srófoltak rajta, kiterjesztették például az értékpapír-vásárlásokra. Kivéve a gyevi bírót, az Államkincstárra ugyanis ez nem vonatkozik, ahogy a kamatadó sem az állampapírokra.

Egy ujjad vágják le, nem az egész kezed

A készpénzfelvételt így jelenleg 0,6 százalék illeték terheli, ami eléggé durva. Durva például a bankok eredetileg egy-három ezrelékes tranzakciós költségeihez képest, ha valaki még emlékszik azokra az időkre. Ahhoz képest is durva, hogy a mi pénzünk a miénk, és úgy gondolná az ember, hogy ne kelljen már ahhoz fizetnie, hogy a saját tulajdonát elérhesse, használhassa.

Itthon nemcsak a készpénzfelvételt adóztatják

Legalább ilyen szomorú, hogy az átutalásokra is van tranzakciós illeték, mintha bizony azt is büntetni akarnák (0,3 százalék). Kivéve a legkisebb, 20 ezer forint alatti tételeket, valamint a legnagyobb, 3 333 333,3 forint feletti részeket. (Ez úgy jön ki, hogy az illetéknek van egy tízezer forintos felső határa.) Szóval a saját tulajdonomat nem mozgathatom bankok között sem jelentős büntetés nélkül. Különösen súlyos ez, mivel alig fizetnek kamatot a betétekre a legtöbb pénzintézetnél.

Bármerre mozdulsz, levesznek.

Te fizetsz azért, hogy őrizzék a pénzedet és mozgathasd. Miközben az infláció magas (24,5 százalék), és az érintetlen pénz is folyton elértéktelenedik.Ábra: A forgalomban levő készpénz. -  Forrás: MNB

Az MNB adatai szerint a hazai tranzakciós adó kivetése utáni években a háztartások kiadásainak 18 százalékáról 30 százalékára nőtt a forgalomban levő készpénz értéke. Valószínűleg a feketegazdaság súlya is nőtt, elég csak a kártyánkat lobogtatni egy piacon, meglátod, mindjárt húzni fogja a száját egy csomó eladó…

Nem Nigéria az elrettentő példa itt, hanem Magyarország.

Mindez azt eredményezi, hogy a pénz digitalizálódása helyett az emberek lehetőleg be sem teszik a bankba, mert akkor legalább nem kerül semmibe. Előnyben részesítik a készpénzfizetést, legyen szó magánemberek egymás közötti tranzakcióiról, szürkemunkáról, vagy a kiskereskedőkről. Egy lépést előre, két lépést hátra, avagy vissza a középkorba. (bitcoinbazis.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky