h i r d e t é s

Most lehet csak igazán baj: nem indul újra Százhalombatta

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Most lehet csak igazán baj: nem indul újra Százhalombatta

2022. december 01. - 07:47

Tovább csúszik a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának újraindítása, mert a legutóbbi nyomáspróbán újabb műszaki gond akadt. Korábban december másodikára, péntekre tervezték a magyar olajvállalat szakemberei az újraindítást, amely most már biztos, hogy ezen a héten nem történik meg.

A MOL százhalombattai finomítója.- Forrás: Shutterstock/Rustically/Népszava

Az elmúlt hetekben gőzerővel dolgoztak a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának karbantartásán. A finomító körülbelül 55 százalékon üzemelt sokáig, miután egy tervezett karbantartási folyamat közben olyan meghibásodást észleltek, ami miatt újabb javításokra volt szükség. A magyar olajvállalat úgy tervezte, hogy december 2-től ismét teljes kapacitással termel majd az üzem, miután addig biztonságosan befejezik az egyik legkényesebb egység, a HDS karbantartását és ellenőrzését.

AZ INDEX INFORMÁCIÓI SZERINT A TEGNAPI NYOMÁSPRÓBÁN ÚJABB REPEDÉST TALÁLTAK A SZAKEMBEREK A RENDSZERBEN, ÍGY ÚJABB, MINIMUM 3 NAPOS CSÚSZÁS LESZ AZ ÚJRAINDULÁSBAN. 

Ez pedig a száraz tényeken kívül azt is jelenti, hogy igaza lesz Grád Ottónak, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárának, aki néhány napja azt nyilatkozta: amíg a 480 forintos ársapka érvényben van, addig együtt kell élni azzal, hogy a nagykutakon is átmeneti készlethiány lehet. „A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – fogalmazott Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

A hiány oka prózai: nincs elég üzemanyag

Az RTL híradó érdeklődésére a Mol elismerte, hogy a napokban részleges, jellemzően pár óráig fennálló termékhiány a hálózatuk 20 százalékában jelentkezett.

Az Index úgy tudja: a Molnak nemcsak Százhalombatta újraindítása okozza a problémát, hanem a megfelelő mennyiségű import hiánya is. Az már az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált, hogy a csökkentett finomítói termelés nem képes ellátni a magyar piacot, ezért a Mol folyamatosan importál szlovákiai finomítójából olajat, de a logisztikai kapacitásai többet nem bírnak el.

Szakértők szerint A HELYZET ORVOSLÁSÁHOZ AZ IMPORT KORÁBBI SZINTEKEN TÖRTÉNŐ HELYREÁLLÍTÁSA A KULCS, hogy újból érkezzen megfelelő mennyiségű import az országba, mert jelenleg az ország ellátása szinte kizárólag a Molra hárul. Számos szereplő, aki jelenleg ellátási gondokra hivatkozik – például az ENVI Csoport –, korábban igen aktív importőr volt, azonban a nagykereskedelmi hatósági ár miatt ezt a tevékenységet felfüggesztette, illetve minimalizálta. Így lényegében kikerül minden szerződéskötési kötelezettséget.

A Barátság vezeték a kulcs

Ezzel összecsengenek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtöki szavai, miszerint az ellátásbiztonság mindennél fontosabb.

Az Indexnek adott exkluzív nyilatkozatában úgy fogalmazott: a kormány álláspontja egyértelmű, az ársapka akkor fenntartható, ha a Barátság vezetéken zavartalanul folyik az olaj. Illetve ha a finomítók az érkező olajat fel tudják dolgozni. A miniszter hozzátette: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az ársapkát, de ha az látszik, hogy ez a két tényező veszélyezteti az ellátást, akkor nehéz helyzetbe kerülünk, hiszen jelenleg az ársapka következtében nincs olyan piaci szereplő, aki szívesen importál Magyarországra. 

Egyelőre nem tudni, hogy a december másodikai újraindítás elhalasztása miatt mekkora áruhiány alakul ki a következő napokban, és azt se, hogy a Mol mikor tudja majd visszatölteni a korábban lehívott stratégiai készleteket – ami épp az ilyen havariahelyzetekre van fenntartva. (Index)