h i r d e t é s

Most vasárnap négyből hárman elmennének szavazni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Most vasárnap négyből hárman elmennének szavazni

2020. március 12. - 18:05

 

A megkérdezettek háromnegyede biztosan, további 13 százaléknyi valószínűleg elmenne voksolni egy most vasárnapi választáson.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az elmúlt öt évben - kisebb átmeneti visszaesésekkel - folyamatosan nő azok száma, akik „inkább elégedettek” azzal, „ahogy az országban mennek a dolgok” - derül ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből. Míg 2015 júliusában a megkérdezettek 31 százaléka gondolta így, ez az arány 2020 februárjára 47 százalékra emelkedett, az „inkább elégedetlenek” aránya pedig 66-ról 49 százalékra csökkent.

A Népszava megbízásából készült kutatás szerint őrzi vezető helyét a Fidesz. A februári minta alapján az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága 29 százalékos volt, a Demokratikus Koalíció (DK) tábora 9 százalékos, míg az MSZP-t és a Momentumot 8-8 százalék támogatja. A Jobbik 6 százalékon állt.

A biztos szavazók között a Fidesz 37 százalékot kapott, a DK 11 százaléka mellett az MSZP és a Momentum 10-10 százalékon, a Jobbik 7 százalékon állt.

Februárhoz képest a március eleji adatfelvétel csak hibahatáron belüli változásokat hozott, a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében 29 százalékos, a DK tábora is maradt 9 százalékos, és nem változott az MSZP és a Momentum 8-8 százaléknyi támogatottsága sem. A Jobbik 6-ról 7 százalékra „erősödött”. A biztos szavazók körében Fidesz 38 százalékot ért el, a DK 12 százalékot, az MSZP-Momentum-Jobbik pedig fej fej mellett - 10-9-8 százalékon - áll.

A szavazási kedv egyébként kifejezetten erős, a megkérdezettek háromnegyede biztosan, további 13 százaléknyi valószínűleg elmenne voksolni egy most vasárnapi választáson. A legelkötelezettebbek a Momentum és a Fidesz hívei: előbbi párt szavazói közül 88 százalék ígérte biztosra részvételét, míg a kormánypártiak közül 87 százalék venne részt mindenképpen egy most vasárnapi voksoláson. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s