h i r d e t é s


Mostohafalva sikerei

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Mostohafalva sikerei

2017. november 23. - 12:10

 

Szinte az egész országot maga alá gyűrte a Fidesz, de akadnak községek és városok, ahol a demokratikus ellenzék irányít. Vajon miként boldogulhat egy NER-en kívüli polgármester és települése? - írja a nepszava.hu.

Mikszáth Kálmán a vonzerő. Több ezer látogatója van az emlékmúzeumnak. Fotók: Vajda József Forrás: nepszava.hu

Sorozatunk következő állomása Horpács

Mostohafalva – ezzel a címmel fogalmazta meg panaszáradatát a századforduló előtt Nagy Iván történész, amikor az aprócska Nógrád megyei falu, Horpács hányattatásairól fakadt ki az alispánnak, szolgabíráknak, útbiztosoknak.

Jókora indulattal rögtön azzal kezdte, hogy már az sem véletlen, miért a horpad igéből eredeztetik a település nevét:

Ennek a szerény kis falunak a jóléte, szerencséje a mohácsi ütközet óta folyvást horpad.

Mindenekelőtt azt panaszolta, hogy a község lakosainak száma egyre csak apad, a településnek „nincs erdeje, nincs köve, nincs homokja”, de nincs a falunak még egy jóravaló, járható útja sem.

Miért? Isten tudja miért! Talán azért, mert adóját példás pontossággal fizeti!

– háborgott a történész.

Ma már azért jobb a helyzet ennél, de tény, Nagy Iván panaszai közül van, ami ma is aktuális

– mondta Molnár Zoltán, aki lassan húsz éve, 1998 óta vezeti a szlovák határ közelében fekvő települést.

Kezdetben függetlenként indult és nyert, 2006 óta viszont MSZP-s polgármesterként intézi a község ügyeit a főállásban gyógypedagógusként dolgozó faluvezető.

Ahogyan jó száz évvel ezelőtt, úgy ma is az a legnagyobb gondjuk, hogy öregszik és fogy a falu. Ma már csak 175-en lakják a községet, ráadásul a horpácsiaknak csupán harmada aktív korú, a többiek mind nyugdíjasok.

Az idén eddig egy gyerek született, de már négy temetésünk volt

– hozta fel a súlyos demográfiai statisztikát Molnár Zoltán, aki azonban nem csak kesereg, hanem megoldási javaslattal is szolgált. Mint mondta, egyre több a faluban az olyan ház, ahonnan kihaltak az öregek, utódaik pedig nem tudják eladni az ingatlant, ezért az üresen, kihasználatlanul pusztul.

Ha az önkormányzat meg tudna venni 4-5 ilyen házat, felújíthatná, majd bérlakásként hasznosítaná őket, akkor az ország hátrányos helyzetű térségeiből ide lehetne csábítani fiatalokat, akik új életet lehelnének a faluba. Molnár Zoltán szerint akadnának jelentkezők, mert a környéken – mindenekelőtt Rétságon és Nagyorosziban – van elég munkahely, aki akar, az tud is dolgozni a környéken.

– Ahhoz azonban, hogy házakat vehessünk kormányzati segítség, sok millió forint kellene. Önerőből nem tudunk belevágni ebbe, de egy ilyen apró település kérését ritkán hallják meg odafent – utalt a polgármester arra, hogy a jelek szerint túl kicsik ahhoz, hogy ilyen nagy ügyekben változást érjenek el.

A kicsiségnek azért előnye is akad: hiába régóta szocialista itt a polgármester, hozzájuk szinte soha nem érnek le a nagypolitikai csatározások.

Egyszer ugyan ránk küldték a kormányhű médiát a ravatalozó felújítása miatt, de általában csak annyit érzékelünk, hogy a falunapon eddig még csak egyszer vett részt a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A napi ügyekben nem érződik, hogy ellenzéki vezetésű a település

– vélekedett Molnár Zoltán.

Igaz, ebben szerinte szerepe van annak is, hogy náluk Nógrádban működik még valamiféle szakmai összetartás: mindenki tudja, ki, hová húz, de a legtöbb esetben nem a pártszín alapján születnek a döntések.

Példaként – hogy megint csak visszatérjünk Nagy Iván panaszáradatához – azt hozza fel a polgármester: igaz ugyan, hogy bő száz év után újra a Mostohafalva elnevezéssel kellett példálóznia és könyörögnie, de végül a Fidesz-kormány idején sikerült elérniük, hogy felújítsák a településre vezető már-már járhatatlan bekötőt.

A polgármester szerint egyébként ezzel az útfelújítással "lett kész" a település. Mint mondta, teljes az infrastruktúra, az utak aszfaltozottak, minden önkormányzati épületet felújítottak, sőt, hét kamerából álló térfigyelő-rendszert helyeztek üzembe, így a közbiztonság is javult.

Molnár Zoltán szerint mindezt hosszú évek szigorú gazdálkodásával érhették el: költségvetésük mindössze évi 40 millió forint – amiből jelentős összeget fordítanak a közmunkások foglalkoztatására –, így ha mindent kifizetnek, akkor évente csak 2-3 millió forint szabadon felhasználható forrásuk marad. De legalább, fűzte hozzá, nincs adósságuk.

Itt említette meg a polgármester – s ezzel legalább annyira büszkélkedett, mint panaszkodott –, hogy eddigi legjobb évük akkor volt, amikor a kormány kompenzálta azokat a településeket, amelyeknél a jó gazdálkodás miatt nem volt szükség adósságátvállalásra: kétszer 3 milliót kapott a falu, az egyikből a hivatali épületet korszerűsítették, a másikból a temető kerítése újul meg jövő tavasszal.

Mikszáth faluja

Köszöntjük Horpácson, Mikszáth Kálmán falujában! – ez a felirat fogadja a település határában a látogatót. Mikszáth Kálmán ugyanis 1904-ben megvásárolta a reformkori Nógrád vármegye nemesi ellenzékének egyik vezetője, Szontagh Pál egykori birtokát, és sok időt töltött a településen. A Mikszáth-kúria ma a település legfőbb látványossága: emlékmúzeumként működik, a kastély parkja pedig természetvédelmi terület.

A múzeumot évente több ezren látogatják. A múzeum magántulajdonban van, de az önkormányzat működteti, nemrégiben egy uniós, energiahatékonysági pályázat révén korszerűsíthették az épületet.

nepszava.huh i r d e t é s

betöltés..

;