h i r d e t é s

Mozgalmas hétfő érkezik: viharos szél és hidegfront kísérheti a napunkat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mozgalmas hétfő érkezik: viharos szél és hidegfront kísérheti a napunkat

2019. szeptember 30. - 06:20

 

Hétfőn viharos széllel hidegfront érkezik, de számottevő csapadékra nem kell készülni. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Komka Péter

Az igazi változást egy szerda-csütörtök magasságában érkező hidegfront hozza meg, amely mögött sarkvidéki levegő áramlik térségünk fölé.

Hétfőn délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, helyenként zápor kialakulhat.  Délután a megnövekvő felhőzetből több helyen záporok kialakulása várható. Viharossá fokozódik az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul. 

Orvosmeteorológia

Hétfőn hidegfront érkezik. A front hatására fokozódnak a görcsös panaszok és megnő az infarktus kialakulásának kockázata. - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét. A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, emellett kiugró vérnyomás értékekre és keringési panaszokra is készülni kell. Az idősek és a krónikus betegek fokozott veszélyben vannak, a légkörben bekövetkező markáns változások fokozzák a szívproblémákat, ilyenkor az infarktus kialakulásának kockázata ugrásszerűen megnő. A kissé változékony időben múló rosszullétek is felléphetnek, a tünetek mérséklése érdekében ajánlott többet pihenni és lehetőség szerint kerülni a fizikai terhelést. Az északi, északnyugati szél megerősödik, több helyen viharossá fokozódik, ennek hatására kínzó, szűnni nem akaró fejfájás léphet fel a szélre érzékenyek körében. A fejfájás következtében csökken a munkateljesítmény, figyelmetlenebb és tompább lehet a megszokottnál. A panaszait mérsékelheti a folyamatos folyadék-utánpótlással, a magas koffeintartalmú és alkoholos italokat kerülje el, essen a választása egy csésze citrommal ízesített forró teára, ezzel testét is átmelegítheti.

A következő napokon is folytatódik a rendkívül változékony, sokszor szeles idő: a felsorolt panaszok erősödnek és más, az egyéni érzékenységtől függő tünetek is felléphetnek. 

A helyenként csapadékos idő nem kedvez a szabadtéri programoknak. Az alacsony hő-és komfortérzeten az erős szél tovább ront, nagy megfázásveszéllyel célszerű számolni.  A hűvös őszi időszakban legyengül az immunrendszer, ilyenkor kiemelten fontos a rendszeres vitaminpótlás. Szervezetének megerősítése céljából naponta több alkalommal fogyasszon el valamilyen friss gyümölcsöt vagy zöldséget és gyermekének is adjon ezekből a finomságokból.

A viharos szél kitisztítja a levegőt, a pollenszint a következő napokon várhatóan csökken, és ezzel az allergiások tünetei is jelentősen mérséklődhetnek.

A közlekedés során az viharos szél és a csapadék okozza a fő veszélyt. Az erős szél hatására csökken a gépjármű menetstabilitása, a nedves utakon megnő a féktáv. A közlekedést emellett tompa reflexek és figyelmetlen sofőrök nehezítik, vezessen fokozott figyelemmel és legyen nagyon körültekintő.

Vezető tünet a mai napon: szívpanaszok, görcsös panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s