h i r d e t é s

Mozgáskorlátozottakat bírságoltak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mozgáskorlátozottakat bírságoltak

2017. november 22. - 09:29

 

A Kecskeméti Városrendészet éber őrei nem a lakosság kedvencei. Gyorsan, érzéketlenül, hatékonyan bírságolnak. A jogszabályok szerint járnak el. Ám, akárcsak minden ujjlenyomat, minden bírságolási eset más. Vajon mit jelent a méltányosság a bürokrácia keretein belül? - kezdődik a Hírösvény cikke.

Katalinnak nem jól kezdődik az advent.

Október 14-én az Izsáki úti Target Centerben parkolt le gyermekével. Katalin születése óta rokkantnyugdíjas, gyermeke szintén, ezért jogosult a mozgássérülteknek kijelölt parkolóhelyen várakozni, hiszen az van a legközelebb a nagyobb üzletek ajtajához. Szokásához híven így is tett. Aznap a vásárlás befejezésekor azonban egy bírságolási csekk fogadta az autójánál, miszerint a  “várakozóhely mozgáskorlátozott személyt szállító jármű részére van fenntartva.”

Meglepődött, hiszen regisztrált  rokkantnyugdíjas, de kétségtelen, akkor látta meg, hogy mozgássérült kártyája nem volt a szélvédő alatt, valamikor leeshetett. Ennek okán később bevitte az igazolványt a Kecskeméti Városrendészet központi irodájába és kérte a bírság elengedését, illetve mérséklését. 

A találkozót Katalin a következőképpen jellemezte: “egyszerűen elhajtottak.”

Persze, ennek ellenére bizakodott, de a napokban megkapta a bírságról szóló határozatot, amely szerint 50 ezer forint bírsággal sújtották. A határozat szerint, ha a pénzt nem fizeti be 30 napon belül, akkor kötelesek továbbítani azt a szabálysértési hatósághoz, amely az 50 ezer forintos bírság kétszeresét köteles kiszabni, vagyis, ha nem fizet, az összeg automatikusan megkétszereződik.

Megkérdeztük a Kecskeméti Városrendészet Igazgatóságának illetékeseit, hogy miért nem mentesítették a bírságfizetés alól Katalint, hiszen igazolta, hogy valóban rokkant és az utólagos bemutatás a parkolójegyek esetében működik. Továbbá azt is megkérdeztük, hogy miért nincsen adatbázisuk a rokkantsági jogosultságra, hiszen akkor az a jármű rendszáma alapján könnyen igazolható lenne, akárcsak az SMS-ben parkolásnál?

A Kecskeméti Városrendészet kérdéseinkre az alábbiakat válaszolta:

A kérdéses esetben az intézkedők jogszerűen jártak el, mert csak akkor lehet jogszerűen elfoglalni a mozgáskorlátozottak részére fenntartott várakozóhelyet ha rendelkezik érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal és azt jól látható módon elhelyezi a gépkocsi szálvédője mögött. Ha nincs kihelyezve és az intézkedéskor nincs a helyszínen -- nem tudja bemutatni -- akkor megvalósul a szabálysértés.

A városrendészet a gépjárművezető távollétében kiszabott szabott helyszíni bírságoknál nem vizsgálhatja a körülményeket, utólag nem fogadhatja el a bemutatott igazolványt még abban az esetben sem ha a gépkocsi tulajdonosa az igazolvány jogosultja.

Ezt szabálysértési eljárás során esetleg a rendőrség teheti meg.  Ez azért van így mert nem minden esetben a gépjármű tulajdonosa — üzembentartója —  az igazolvány jogosultja, hiszen amennyiben mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező személyt szállítunk akkor is jogosultak vagyunk a mozgáskorlátozott várakozóhely igénybevételére.

Visszaélésre adna lehetőséget, hogy utólag - valaki más mozgáskorlátozott igazolványát bemutatva - mentesülni lehetne a szabálysértés következményei alól arra hivatkozással, hogy mozgáskorlátozottat szállítottunk. Ezért szükséges mindig az előírás szerinti  jól látható módon történő kihelyezés.

Hozzátették:

Mivel az igazolvány személyhez kapcsolódik és nem gépkocsihoz, így nincs ilyen nyilvántartása a Kecskeméti Városrendészetnek.

Hát így élünk mi a Duna-Tisza közén 2017-ben.


 

h i r d e t é s