h i r d e t é s

Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást

2021. április 23. - 13:26

 

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján kifejezetten kérte, hogy aki online regisztrál, de a háziorvosa is megkeresi oltásügyben, az ne vegyen el mástól oltási lehetőséget, és jelezze orvosánál, hogy már online foglalt időpontot.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Minden járványadat javult csütörtökön a pénteki adatközlés szerint, a szombati terasznyitást pedig a pénteki miniszterelnöki bejelentés szerint - mivel megvan a 3,5 millió legalább egyszer beoltott ember, a jövő héten pedig minden bizonnyal meglesz a 4 milliomodik is - újabb követheti napokon belül.

Ennek fényében hirdette meg napi tájékoztatóját péntekre is az operatív törzs, amely reggel a kormányfő jelenlétében ült össze.

Először is Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese tisztázta, hogy szombattól nyitnak a teraszok, de a vendéglátóhelyek belső helyiségeiben csak a mosdóhasználat idejéig lehet tartózkodni, maszkban. Megerősítette, 11 órára módosul szombattól a kijárási tilalom kezdete.

György István, az oltási munkacsoport vezetője egy fontos bejelentéssel kezdett.

"Megnyitottuk az online időpontfoglaló rendszert, az elmúlt két napban sikeresen tesztelték" - mondta.

Elmondta még, jelenleg április végi napokra, kínai oltásra lehet jelentkezni, ennek menetét is ecsetelte.

Hangsúlyozta, egy ímélcímre csak egy regisztráció végezhető el.

Jelezte még, a hétvégén érkezik kínai vakcina, ezek egy része a kórházi oltópontokra, egy része a háziorvosokhoz kerül.

"Ha valaki nem jelenik meg az oltás időpontjában, akkor is jogosult marad az oltásra, csak egy későbbi időpontban" - tette hozzá.

Tisztázta azt is, hogy aki időpontot kap, és a háziorvos is hívja, jelezze ezt háziorvosának, hogy mindenkinek jusson oltás.

György István megjegyezte, az online regisztráció a háziorvosok válláról jelentős terhet vesz le.

Ezt követően Kiss Róbert a rendőri intézkedésekről szólt:

  • 681 maszktalant találtak, 666-ot a közterületeken
  • vendéglátóhelyen kívüli üzletekben nem volt intézkedés
  • vendéglátóhelyeken sem
  • 246 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom és a csoportosulási tiltás megszegése miatt
  • 42 182-en vannak hatósági házi karanténban, 4428-at rendeltek el csütörtökön, mobilon 2789 ember követhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, lehetővé vált a nyitási folyamat megkezdése. - jelentette be, hozzátéve, erre fogják felhasználni a most érkező 600 ezer kínai oltást is.

Úgy látja, "szépen csökken" az aktív fertőzöttek száma, de nem alacsony, a járványnak nincs vége, "a védelmi intézkedésekről nem szabad megfeledkeznünk".

"Fertőzöttek vannak, lehetnek közöttünk, a fogékonyok csökkentését tűztük ki célul" - tette egyértelművé.

Külön hangsúlyozta, hogy már egyetlen oltás is segít s védettség kialakulásában, abban, hogy enyhe módon folyjon le a betegség valakinél, aki megfertőződik.

Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az oltások második adagja hosszabb védelmet nyújt a korábban gondoltnál.

Egyértelműsítette ő is, hogy aki időpontot foglalt online, már ne jelentkezzenek a háziorvosnál is oltásra, "a kettős foglalást kerüljük el".

Aki beteg, annak a türelmét kérte oltásbeadási szempontból.

Az újranyitásról

"Az egyéni felelősségre hívnám fel elsősorban a figyelmet" - mondta Müller Cecília a terasznyitással kapcsolatban. "Kérem, hogy figyeljünk egymásra.

Ez a nyitás csakis és kizárólag az átoltottságnak köszönhető, fel kell, hogy hívjam a figyelmet arra, hogy a vírus jelen van, a szabályokat tartsák be, az átoltottság növekedésével a fogékony szervezetek számát tudjuk erőteljesen csökkenteni. Ez fog minket kivezetni a járványból. Továbbra is önkéntes az oltás, de hogy visszakapjuk a korábbi életünket, szükséges, hogy nagy számban oltottak és védettek legyünk" - részletezte Müller Cecília.

Végül megköszönte a munkáját az oltópontok munkatársainak és mindannak, aki visszajelez azNNKK számára; egy rövid gondolattal zárta, Szent György napjához kötődően (április 24.) a rendőröknek köszönte meg a szolgálatot. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s