h i r d e t é s

Müller Cecília és az igazmondás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Müller Cecília és az igazmondás

2020. október 29. - 09:29

 

Hétfőn nyolcezer helyre nem értek oda a mentők mintát venni

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A mentőszolgálat szóvivője lényegében elismerte, hogy kapacitásgondjaik vannak. A Népszava úgy tudja, hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni.

Folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, az elmúlt 24 órában 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé – jelentette be szerdán az országos tiszti főorvos az operatív törzs szokásos tájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik.

"A védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült, több lépcsőben áll rendelkezésre" - húzta alá. "Továbbra is az a vezérlő elv, hogy a betegeket oda szállítják, ahol a szükséges ellátás a legmagasabb színvonalon érhető el" - tette hozzá.
"Semmilyen kapacitási határ nincsen, akinek szüksége van rá, mindenkinél elvégezzük a vizsgálatokat, természetesen térítésmentesen, járványügyi érdekből" - emelte ki.

Ám úgy látszik, így az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ért a mintavételi kapacitásainak a végére. A Népszava információi szerint hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni a mentők.

A lap kérdésére az OMSZ kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál lényegében elismerte a kapacitási gondokat. Mint írta: az elmúlt napokban jelentősen tovább nőtt az OMSZ-hoz beérkező mintavételi megrendelések száma.

Győrfi hozzátette: kapacitásaikat folyamatosan tovább erősítik, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni. Ezt nincs is okunk kétségbe vonni, ám más forrásból a Népszava úgy tudja: nem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a covid-tesztre várókhoz a mintavevők. (Népszava) / propeller.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s