h i r d e t é s

Müller Cecília kéri, "Mindenki figyelje a telefonját, jön az értesítés"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Müller Cecília kéri, "Mindenki figyelje a telefonját, jön az értesítés"

2021. február 22. - 12:26

 

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján bejelentette, 378 főnél találtak eddig brit variánst, és 34 főnél egyéb olyan variánst, amely viszont nem a brazil és nem a dél-afrikai.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A múlt héten hivatalossá tett harmadik hullám adatai tengerén már elfelejthetjük az 1000 körüli napi fertőzöttadatot, ám a halottak száma jelenleg 50 alatti egy nap alatt, s lassan ki kell derülnie, mit javasol a kormánynak a korábban beígért márciusi nyitással kapcsolatban. (Napi adatok itt.)  Ezért az operatív törzs hétfőn is összeült, majd meghirdette napi tájékoztatóját.

A tájékoztató kezdetén Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt a rendőri intézkedésekről:

  • a hétvégén 471 olyan embert találtak, akin nem volt maszk
  • vendéglátóhelyeken 6 személy ellen indítottak a hétvégén szabálysértési eljárást
  • 2 esetben intézkedtek üzlet ideiglenes bezárásáról (Debrecenben 3 emberen nem volt maszk és ittak is - ezen a helyen már nem először, ezért 6 hónapos zár jön; Karcagon szintén nyitva volt egy vendéglátóhely, itt is alkoholt fogyasztottak, 6 hónapos zár)
  • a kijárási korlátozást már 41 ezren szegték meg összesen
  • péntek éjjel egy társasházban az I. kerületben egy 74 fős szülinapi bulira csaptak le
  • 10 992 karantént rendeltek el a hétvégén, mobilon 1367 fő ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón megerősítette, emelkedik a fertőzöttek száma, "méghozzá exponenciálisan".
A napi adatokat sorolva külön kiemelte, jellemzően a variáns tehető felelőssé a járványadatok romlásáért.

Szerinte megdőlni látszik az a tézis, hogy az új mutánsok nem annyira fertőzőek, ha így lenne, nem emelkedne a kórházban ápoltak száma.

A 48 halottról azt mondta, ők a krónikus betegségükre rakódó koronavírus-betegséggel nem tudtak megküzdeni.

"378 főnél találtak eddig brit variánst, és 34 főnél egyéb olyan variánst, amely viszont nem a brazil és nem a dél-afrikai"

- jelentette be, utalva, hogy több, kisebb módosulás is megjelent már a világon. Összesen 10 "utazási előzményes" beteget találtak olyanokat, kik brit variánssal fertőződtek meg.

Nyomatékosította, minden rendelkezésre álló oltás véd a Magyarországon jelen lévő mutáns(ok) ellen.

Kérte, hogy mindenki figyelje a telefonját, amelyen értesítést fog kapni a háziorvosától, és azt is, hogy ne válogasson a vakcinák közül, amelyek között új már a kínai Sinopharmé, amely "jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki".

Eloszlatva egy bizonytalanságot rámutatott, hogy a 70 százalékos vakcinahatékonyság magas, számos olyan oltást is alkalmaznak ugyanis Magyarországon más betegségekkel szemben, amelyek 50 százalékos hatékonyságúak.

Szerinte a 60 év fölöttieknek akkor is jó a kínai vakcina, ha a leiratban az szerepel, hogy esetükben nincs annyira kipróbálva, hisz a haláltól és a súlyos szövődményektől őket is megvédi a kínai oltás.

"Láz esetén lázcsillapító használatára szükség lehet" - jegyezte meg. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s