h i r d e t é s

Müller Cecília szerint minden tervszerűen zajlik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Müller Cecília szerint minden tervszerűen zajlik

2020. október 28. - 12:07

 

Az aktív fertőzöttek száma 47 257, 1796-tal több, mint egy napja. Volt mi miatt a nyilvánosság elé állnia az operatív törzsnek szerdán is.

Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Már háromezernél is több koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban a friss járványadatok szerint, az operatív törzsnek így minden oka megvolt rá, hogy szerdán újra bejelentéseket tegyen online sajtótájékoztatóján, ráadásul szerdára virradóra újabb 43 beteg elhunyt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetése során elmondta, a fertőzöttszám-emelkedéssel párhuzamosan emelkedik a kórházban ápoltak száma is.

"A védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült, több lépcsőben áll rendelkezésre" - húzta alá. "Továbbra is az a vezérlő elv, hogy a betegeket oda szállítják, ahol a szükséges ellátás a legmagasabb színvonalon érhető el" - tette hozzá.

A második vonalban lévő intézmények némelyike is már belépett az ellátásba, ezek az egyetemi klinikák, de már budapesti egyéb intézményeket is bevontak a koronavírusos betegek gyógyításába.

A 43 elhunyttal kapcsolatban kijelentette, jellemzően több féle krónikus alapbetegségben szenvedtek.

Sajnálja, hogy több hírportál is átvette azt a hírt, hogy nincs meg a nyilvántartásban egy 68 éves koronavírusos elhunyt, miközben ez nem igaz.

"Kérem, hogy segítsük egymás munkáját, éppen elég feszültség gyűlik össze a világban, felesleges a feszültség mesterséges gerjesztése, szaporítása" - mondta még.

Az iskolai szünet tart, ezért az iskolákban tervszerűen zajlik a fertőtlenítő nagytakarítás, a katonaságot is bevonták ebbe.

A tesztelési kapacitás "folyamatosan nő" Müller Cecília szerint, örömmel tájékoztatott arról, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi vizsgálatokat végzők közé.
"Semmilyen kapacitási határ nincsen, akinek szüksége van rá, mindenkinél elvégezzük a vizsgálatokat, természetesen térítésmentesen, járványügyi érdekből" - emelte ki.
Vizsgálják a különböző szociális intézményeket, arra törekednek, hogy ne jusson be a vírus oda, elsősorban izolációval próbálnak küzdeni.
"Jelen pillanatban az 1600 intézmény közül 96 érintett, 6 olyan van, amely az első hullámban is érintett volt, ugyanakkor a gondozottaknak csak 6 százaléka érintett. Ez lefordítva azt jelenti, hogy 100 intézmény közül 94-be nem került be a második hullám során a vírus" - jelezte.
A gondozók között eddig összesen egy pozitív esetet találtak.
Ismét szólt az influenzaoltások beadatása mellett is, de azt is kérte, mindenki legyen türelmes; aki igényelte, meg fogja kapni. Az itthon gyártott oltást kapják a felnőttek és a nagyobb gyermekek, az importoltás jár a 3 éven aluli gyermekeknek - tisztázta.
"Jelenleg 104 ezer vakcina áll rendelkezésre" - számszerűsítette a készletet, a szám nem alacsony, mégpedig azért nem, mert január vége, február eleje az influenza "főszezonja". Az oltás pedig idén térítésmentes - zárta gondolatait.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese jelezte, újra változtak egyes járványügyi szabályok, többek között a karanténkötelezettség szabályai is azok számára, akik külföldről hazatérve kényszerülnek karanténba. A mentességet lehetővé tévő tesztelés szabályait is pontosították.

Emelkedtek a helyszíni bírságok összeghatárai is a szabályszegők számára - tette hozzá. A legmagasabb összeg immár 150 ezer forint.

Az elmúlt napon 68 rendőri intézkedés történt járványügyi szabályok megszegése miatt, ezek közül 12 volt tömegközlekedési eszközökön a helytelen maszkhasználat miatt.

11 556 karanténellenőrzés történt az elmúlt napon. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s