h i r d e t é s

Munkakeresés pár kattintással – állásajánlatok az online térben

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Munkakeresés pár kattintással – állásajánlatok az online térben

2023. június 27. - 13:48

Az álláskeresésnek minden korban megvoltak a saját, bejáratott módozatai, melyhez mindenki igyekezett alkalmazkodni. Kiskapuk és kerülőutak természetesen mindig is jelen voltak, de mára erre már nincs igazán szükség. Az online megoldások ugyanis mindenki számára hozzáférhető és kényelmes utat kínálnak. 

Ha valaki – akár csak nagyon röviden is – belekóstolt már az álláskeresés világába, bizonyára tisztában van vele, hogy az esetek többségében egy meglehetősen összetett, sokszor nehéz feladatról van szó. Ennek egyik alapja a kínálat, mely sokszor ingadozik a két véglet között, tehát hol rengeteg elérhető állást kínál, hol pedig abszolút pangás észlelhető. Ez természetesen nagyban függ attól is, hogy az ország mely részén keresünk állást, hiszen a lehetőségek egyáltalán nem kiegyenlítettek az egyes régiókban.

Adott esetben azonban a túl sok álláshirdetés is gondot okozhat, hiszen azok átnézése és egyenként való szűrése igencsak időigényes, komplikált feladat. A helyzetünket még tovább nehezítheti az, ha a fejünkben nincs semmilyen specifikus pozíció, melyet megpályáznánk, így tehát még nagyobb, ömlesztett kínálatból kell válogatni. Ráadásul napjainkban olyan, eddig ismeretlen új pozíciók is nyílnak, amelyek létezéséről sokan még nem is tudnak.

A fent felsoroltak közül szerencsére mára nem minden tényező releváns, köszönhetően az online állásportáloknak. Az állásajánlatok Profession weboldalán fellelhető listája meglehetősen hosszú ugyan, de erre természetesen a cég is gondolt. A kényelmesen és egyszerűen megadható szűrési feltételeknek köszönhetően a számunkra releváns kínálat listázása tényleg csak pár kattintás. Az állásajánlatok vonatkozó keresési feltételei pedig tényleg minden releváns tényezőt igyekeznek lefedni.

Saját igények mentén

Az állásajánlatok ideális esetben képesek teret engedni az álláskeresők igényeinek, mely elsősorban a megfelelően széles kínálaton keresztül érhető el. Ahány cég, annyi különböző pozíció, belépési feltétel, illetve juttatás, mely a munkavállalót megilleti. Utóbbi kettő eleve fontos szűrő az álláskeresés során, hiszen már idejekorán kiejthet a listából jó pár állást, mely ezek alapján nem megfelelő számunkra. Sokszor lehet szükség egy egészséges kompromisszumra, de semmiképp sem érdemes hagyni, hogy az állásajánlatok formálják az igényeinket.

Eleinte nyilván mindenki idealistább elképzelésekkel ül le a monitor elé és kezdi böngészni az elérhető állásokat. Szerencsés esetben már viszonylag rövid időn belül felbukkan egy optimális állásajánlat, de érdemes türelmesnek lenni és tanulni a hirdetésekből. Az álláskeresői rutin megszerzése sokszor sikertelen interjúkon, elbukott tárgyalásokon át vezet, de ezeket a tapasztalatokat is érdemes beépíteni az álláskeresői attitűdbe.

Ha valaki már rutinosabban mozog az állásajánlatok harcmezőjén, sokkal könnyebben szűrheti ki a számára releváns és hitelesnek tűnő hirdetéseket. Így tehát a korábban befektetett idő megtérül, hiszen a folyamatok felgyorsulnak és az munkaszerzés sikerének esélye is megnő. Az online állásportálok mindenben segítik a gördülékenységet, hiszen a fejlett keresőmotoroknak köszönhetően tényleg szinte minden feltételre külön is szűrhetünk. Így tehát a saját igényeink vezetik majd az állásajánlatok listáját.

Szűrési feltételek között

Ha a megfelelő állásajánlatok szelektálásáról van szó, az egyik legalapvetőbb szűrőfeltétel mindenképpen a földrajzi. Ez alapján ugyanis csakis a számunkra releváns településen és annak – szintén általunk megadott távolságú – környezetében elérhető munkák kerülnek listázásra. Önmagában talán ez szűkíti legkevésbé a teljes listát, de a relevancia szempontjából általában ez bizonyul a legbiztosabb kiindulási alapnak.

Napjainkban sokak számára alapvető igény lehet például a hibrid munkavégzés és a home office lehetősége. Az online állásportálok állásajánlatai között pedig akár ez alapján is kereshetünk, így ha ragaszkodunk ezen igényünkhöz, nem is kell vesződnünk a hagyományos, jelenléti munkák átböngészésével. Mivel sok cég szintén felismerte az erre vonatkozó igényt, jellemzően ilyen állásajánlatok is szép számmal bukkannak fel az online térben.

Ezek mellett lehetőség van akár képzettség, nyelvtudás, elérhető juttatások, de akár jogosítvány alapján is listázni az állásajánlatokat. Egy ennyire részletes keresés során már az első körben, ténylegesen néhány kattintással a saját igényeink mentén böngészhetjük az elérhető állásokat. Az oldal minden ezek mentén elérhető opciót megmutat nekünk, ha pedig eleinte sikertelen a keresés, érdemes elindulni a kompromisszumok felé és valamivel kevesebb feltétel mentén listázni. Így vagy úgy, de a siker várhatóan nem marad el.