h i r d e t é s

Nagy a baj vidéken: elkezdett visszaütni a rezsicsökkentés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagy a baj vidéken: elkezdett visszaütni a rezsicsökkentés

2019. március 21. - 14:55

 

Egyre nagyobb közműtartozásokat halmoznak fel az önkormányzatok, mert miközben a szolgáltatások költségei nőnek, az állami szabályozás akadályozza a díjak emelését. - írja a napi.hu.

Illusztráció: Bugány János Fotó: MTI

Egyre nagyobb terhet raknak az önkormányzatok nyakába a közműtartozások, a hulladékgazdálkodással foglalkozó önkormányzati cégeknek 8-10 milliárd forintos hiányt kell kezelniük

- idézte a Világgazdaság Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökét. A kormány hat évvel ezelőtt befagyasztotta az árakat, tehát így a lakosság most is annyit (6-18 ezer forint/negyedév) fizet a szemétszállításért, mint 2013-ban.

A költségek azonban az elmúlt években folyamatosan nőttek: emelkedett a közszolgáltató cégeknél dolgozók fizetése, nőttek üzemanyagárak, az adók viszont nem csökkentek, tetemes költség a lerakodási adó és az útdíj is.

A jelentős drágulást a hulladékgazdálkodó cégek - az átszervezések ellenére - a díjbefagyasztás miatt nem tudták követni. Korábban is előfordult 5-10 százalék körüli hiány a be nem fizetett lakossági díjak miatt, de sosem érte el a jelenlegi, 20 százalék feletti szintet. A közszolgáltatást végző hulladékgazdálkodó cégek mintegy 60 százaléka veszteséges, a többi pedig körülbelül nullszaldós

napi.hu


 

h i r d e t é s