h i r d e t é s

Nagy bejelentést tettek a Szuezi-csatornáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagy bejelentést tettek a Szuezi-csatornáról

2021. május 12. - 10:09

 

Kiszélesítik és kimélyítik a Szuezi-csatorna déli részét, ahol márciusban beszorult az Ever Given konténerszállító hajó, hat napig eltorlaszolva a forgalmas vízi utat - közölte Oszama Rabi, a Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) elnöke az Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök jelenlétében tartott sajtótájékoztatóján kedden.

A Szuezi-csatorna - Forrás: Al-Monitor

A forgalmas víziút SZUEZ VÁROSA ÉS A NAGY KESERŰ-TÓ KÖZTI 30 KILOMÉTER HOSSZÚ SZAKASZÁT KELETI IRÁNYBAN 40 MÉTERREL SZÉLESÍTENÉK KI és a medret hat lábbal (1,8 méter) mélyítenék. A projektet két éven belül akarják megvalósítani.

Rabi közölte azt is, hogy A CSATORNA NAGY KESERŰ-TÓTÓL ÉSZAKRA TALÁLHATÓ, KÉTIRÁNYÚ KÖZLEKEDÉST LEHETŐVÉ TEVŐ, 2015-BEN ÁTADOTT SZAKASZÁT A TÓTÓL DÉLI IRÁNYBAN 10 KILOMÉTERREL MEGHOSSZABBÍTJÁK a forgalom növelése érdekében.

Szíszi hangsúlyozta, hogy a Szuezi-csatorna további kiszélesítését is fontolgatják. Mint mondta, az Ever Given balesete hívta fel a figyelmet e tervek sürgető mivoltára.

A 440 méter hosszú, több mint 200 ezer tonnás Ever Given - amely a világ egyik legnagyobb konténerszállító hajója - március 23-án erős szélben átlósan beszorult a csatorna egyik szűk, déli szakaszában, aminek következtében teljesen leállt a forgalom az Európa és Ázsia közötti legrövidebb hajózási útvonalon. (MTI) / Origo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s