h i r d e t é s

Nagy rohamra számítanak a boltok február 1-én

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagy rohamra számítanak a boltok február 1-én

2022. január 25. - 12:13

 

Előfordulhat, hogy sem a termelés, sem a beszerzés nem fog tudni lépést tartani a tömegese igényekkel.

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/Claudio Schwarz

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) szerint, ha február 1-jén, a hatósági árak hatályba lépésének napján hirtelen megugrik a fogyasztói kereslet, előfordulhat, hogy sem a termelés, sem a beszerzés nem fog tudni lépést tartani a tömegese igényekkel – írja a Világgazdaság.

Az élelmiszerárak emelkedése miatt a kormány úgy döntött, hogy hét termék – a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos tehéntej – esetében beavatkozik az árak alakulásába. Február elsejétől az említett termékek árát visszaviszik arra a szintre, ahol a múlt év október 15-én álltak, és ennek minden üzletben meg kell történnie. 

A kereskedők azt érzékelik, hogy januárban befékeződött a fogyasztói kereslet, mert a többség sokkal kedvezőbb árakra számít február 1-jétől, ezért fontos emlékeztetni a lakosságot a tavaly októberi pontos árakra – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség.

A kormányrendelet szerint ugyanis ha a 2021. október 15-ei ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján tavaly októberre vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni. 

A KSH honlapján tavaly októberre vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árak a következők voltak:

  • csirkemellfilé 1600 ft / kg,
  • sertéscomb 1420 ft / kg,
  • napraforgó-étolaj 713 ft / l,
  • 2,8 százalék zsírtartalmú, dobozos UHT tej 268 ft / l,
  • kristálycukor 261 ft / kg,
  • liszt  203 ft / kg. 

A KSH nem méri csirke far-hát árát. (Startlap)

Kapcsolódó cikkek: 

 

Kommentek

h i r d e t é s