h i r d e t é s

Nagymamák segítenek be az olaszországi menekülteknek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nagymamák segítenek be az olaszországi menekülteknek

2019. július 30. - 12:15

 

Campoli del Monte Taburno 1640 lelkes falujában három nagymama ücsörög a városka főterén, és a közeli befogadóközpont lakóinak gyerekeit dajkálja. - írja a hu.euronews.com.

A fotó, amit egy fiatal önkéntes, Mario Gisoldi készített, futótűzként kezdett terjedni a Facebookon.Fonte Facebook - Mario Gisoldi Fonte

Mintha csak a saját unokáik volnának - és bizonyos értelemben talán azok is. Szüleik önként vállalták, hogy segítenek előkészíteni a 15 éves évfordulóját ünneplő, "Calici di Stelle" nevű, a helyiek által minden évben megtartott eseményt - munkájuk alatt gyerekeikre a "nagyik" vigyáznak.

Nicolina, Vincenza és Maria nénik szerint a gyerek az csak gyerek: 

mindegy, hogy milyen a bőre színe. A kicsi lábak, melyek most a falu utcáját koptatják, alig különböznek azoktól, melyek egypár évtizeddel ezelőtt koptatták a követ, a tejfogak ugyanúgy harapnak a kenyérbe, melyet még nem tudnak rendesen tartani a túl kicsi kezek

- mondták el.

Hála annak, aki készítette ezt a képet, köszönjük, hogy emlékeztetett rá minket, hogy még létezik ez a fajta Olaszország

- írta egy kommentelő a Facebookon.

2015 októberében a görög nagyikról is készült fotó. Forrás: hu.euronews.com

Nem ők az elsők

Az eset korántsem egyedi. Mint az euronews is beszámolt róla, Görögországban még 2015-ben terjedt egy hasonló fotó, melyen idős görög asszonyok etettek Leszbosz szigetén egy menekült kisbabát. A képen az látszik, hogy a három nagymama cumisüvegből eteti a mellettük álló, fiatal szíriai menekült nő kisbabáját, példát mutatva ezzel felebaráti szeretetből és szolidaritásból.

Efsztrácia, Marica és Milica asszonyok azt is elárulták az őket a kép alapján később felkereső tévéstábnak, hogy nemcsak hogy megetették a kisgyereket, de még énekeltek is neki.

Láttuk, ahogy sok ember érkezik, köztük ez az asszony is a gyermekével. Miután szólt a segítőknek, hogy a kisbabája éhes, adtak neki egy cumisüveget, de a gyerek nem akarta elfogadni. Láttam, hogy van ott egy kis edény, abba hideg vizet tettem, és abban hűtöttem, így már elfogadta a gyerek

 - mesélte el később Marica Mavapidu, mi is történt aznap reggel.

A görög nagymamák egyike már elment

Marica asszony 2019 januárjában, nem egészen négy évvel a fotó készítése után, 90 éves korában hunyt el. Maga is bevándorlók gyermeke volt, aki Kis-Ázsiából került Görögországba szüleivel. A 2014 után kezdődő, a szigetüket érintő menekültáradat kezdete óta minden nap kimentek a Törökországgal szemben lévő partra két barátnőjével és más falubeliekkel, és ott segítettek a szigetre érkezőknek, ahol és amivel tudtak. Nem csoda, hogy mindhármukat Nobel-békedíjra jelölte egy görög szervezet.

A két társával együtt az önként segítséget nyújtó, a görög vendégszeretet és szolidarítás jelképévé váló asszonyt mind a mára már leváltott Alekszisz Ciprasz, mind a jelenlegi konzervatív kormányfő, Kiriakosz Mitszotakisz kormányfő gyászolta és búcsúztatta halála bejelentése után.

Szerencsés voltam, hogy találkozhattam Marica Mavropiduval, a leszboszi nagymamák egyikével, aki a görög emberségesség példaképe lett a világban. Éreztem a lelkéből áradó szeretetet és gyengédséget. Isten áldja őt!

 - írta Mitszotakisz bejegyzésében.

hu.euronews.com


 

h i r d e t é s