h i r d e t é s

Nagymértékben növekszik a megfázás veszélye

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagymértékben növekszik a megfázás veszélye

2015. szeptember 29. - 08:34
0 komment

 

Keddre a kettősfront már elhagyta térségünket, de mögötte tovább tart a hideg levegő beáramlása, mely az érzékenyeknél hidegfrontra jellemző humánmeteorológiai tüneteket válthat ki.

Hétfőn nem jön új front, de gyenge hidegfront jellegű hatást tapasztalhatunk a távozó kettősfront mögött érkező hideg levegő hatására, és még több napig ez fogja meghatározni a humánmeteorológiai helyzetet. A csapadékos idő ugyan megszűnik, ám a hideg reggelen többeknél kopásos jellegű ízületi bántalmak léphetnek fel, mely helyenként napközben is csak lassan mérséklődik – írja a HVG, a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál információi alapján.

Nagymértékben növekszik a megfázás veszélye is: hűvösen indul a nap, már mindenhol elkél a kiskabát, a vastagabb öltözet. Az előző napokban felettünk veszteglő kettősfront pedig igénybe vette a szervezetét, legyengült, így fogékonyabbá vált a kórokozókkal szemben is. Növelje a C-vitamin bevitelét, az étrendjébe is igyekezzen beépíteni az ezt tartalmazó ételeket, például a céklát. Napközben is az átlag alatt marad a hőmérséklet, a hőérzeten pedig a többfelé élénk, erős szél is ront. Az időnként erős légmozgás hatására fejfájása jelentkezhet, emellett ingerlékennyé és türelmetlenné is válhat.

Reggel elsősorban a kopásos ízületi bántalmakkal élők panaszkodhatnak fájdalmakra – amennyiben ön is érintett, akkor próbálja folyamatosan melegen tartani a végtagjait, ébredés után pedig kámfortartalmú krémekkel kenegesse a fájó testrészeket. A kellemetlen tünetek napközben is fennállhatnak, ugyanis végig hűvös marad az idő. A napsütés azonban sokat javíthat a hangulatán, hosszú idő után végre véget ér a fényszegény időszak.

Jó hír, hogy a front mögött jelentősen kitisztult a levegő, sem a pollenek, sem pedig a szennyezőanyagok nem tudnak feldúsulni, így az allergiások tünetei is fokozottan mérséklődnek, sőt, általában meg is szűnnek.

A közlekedésben estig főleg a középső és a keleti tájakon okoz csökkent menetstabilitást az élénk légmozgás. Északkeleten pedig viharos lökések is előfordulhatnak, így arrafelé várható a legnagyobb balesetveszély. Hajnalban a mélyebb völgyekben előfordulhatnak pára- és ködfoltok, ilyen esetekben mérsékelje a sebességet és tartson nagyobb követési távolságot!

 

hvg.hu (Címlap: A kép illusztráció - Fotó: vitaminsziget.com)


 

h i r d e t é s