h i r d e t é s

Nagyon belehúzhat Románia

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagyon belehúzhat Románia

2021. július 08. - 08:14

Az Európai Bizottság az idén a tagállamok közül Romániában számít a legnagyobb, 7,4 százalékos gazdasági növekedésre, amely jóval nagyobb a korábbi prognózisban előrevetített 5,1 százalékos GDP-bővülésnél - derült ki az Európai Bizottság (EB) szerdán közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzéséből, amelyet az MTI idéz.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az uniós végrehajtó szerv arra számít, hogy a román gazdaság 2022-ben 4,9 százalékkal fog növekedni, ami megegyezik a tavaszi prognózisban előrevetített értékkel.

jelentés szerint a román bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 2,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten, amit főleg a belföldi fogyasztás és a közberuházások serkentettek.

Az EB szerint az idei GDP-re vonatkozó prognózist azért javították, mert az első negyedéves 2,8 százalékos növekedés várakozáson felüli volt. Megállapították, hogy a lakosságnak és a vállalatoknak a gazdaságba vetett bizalma továbbra is magas, jelentős növekedésre számítanak a beföldi fogyasztás, a köz- és magánberuházások esetében egyaránt.

A román kormány az idén 5 százalékos gazdasági növekedésre számít 7,16 százalékos államháztartási hiánycél mellett. (napi.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s