h i r d e t é s

Nagyon durva erdőtűz tombol Kanadában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagyon durva erdőtűz tombol Kanadában

2016. május 04. - 09:15
0 komment

 

Elrendelték a kanadai hatóságok kedden az ország délnyugati részében fekvő Fort McMurray kiürítését, miután a város környékén erdőtűz ütött ki - írja az MTI.

Lakóházakat fenyegetnek a több méter magasra felcsapó lángok Kanadában - Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Mary Anne Sexsmith-Segato

A tűz a heves szél miatt gyorsan átterjedt a település egyes részeire.

Észak felé evakuálják a lakosságot a kanadai hatóságok McMurray városában, ahol egy erdőtűz déli irányból terjed a 80 ezer lakosú település felé. A lángok a város szélét már elérték, leégett egy lakókocsikból álló lakópark, és a tűz egyre közeledik a város központja felé. Darby Allen tűzoltóparancsnok szerint a belvárosban kisebb tűzgócok alakultak ki, de ezeket sikerült eloltani.

A lakott területekre jelentős mennyiségű hamu hullott.

A déli körzetekben helyi sajtójelentések szerint káosz és pánik van, hatalmas forgalmi dugók alakultak ki a városból kivezető utakon, a befelé vezető főutat pedig lezárta a rendőrség.

Személyi sérülésről egyelőre nem érkeztek hírek, és a tűz a hatóságok közlése szerint nem fenyegeti a közeli olajmezőket sem. Jelenleg 1,8 ezer hektáros területen ég a város környéki erdő, a lángokat és a magasba emelkedő füstöt a várostól több tíz kilométerre is látni lehet.

A kimenekítésről szóló rendelet kötelezi a helyieket arra, hogy elhagyják otthonukat. A fenyegetett övezettől biztonságos távolságban (mintegy 20 kilométerre) ideiglenes menedékszállásokat alakítottak ki. 

A környéket szárazság sújtja, miközben a hőmérséklet rekordokat dönt: kedden megközelítette a 30 Celsius-fokot. 

A tűzoltók a hét legelején még sikeresen küzdöttek a lángokkal, de a helyzet kedd reggelre jelentősen súlyosbodott az erős szél miatt. A város hatóságai a szomszédos tartományoktól és a kanadai központi kormánytól is azonnali segítséget kértek a tűz megfékezésére és a menekülők elhelyezésére. 

A kanadai hatóságok szerint ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta tartományban.

 

MTI / origo.hu


 

h i r d e t é s