h i r d e t é s

Nagyon el fognak szaladni a benzinárak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagyon el fognak szaladni a benzinárak

2019. április 07. - 11:52

 

Különösen a dízelnél várható hosszabb távon is drágulás.

Hamarosan 400 forint fölé kúszhatnak az üzemanyagárak – írja elemzésében a Portfolio. A gazdasági portál emékeztet: a benzinár tíz nap alatt több mint 20, a gázolajé pedig több mint 10 forinttal emelkedett, 2019 eleje óta pedig a benzin már 50 forintot drágult és a dízel is ennek a felét.

A jelenség mögött három fő ok áll: az olajárak mozgása, a dollár/forint árfolyam változásai, valamint az üzemanyagok iránti kereslet és kínálat eltérő alakulása, konkrétan az, hogy az OPEC a kitermelés csökkentéséről döntött.

A hazai üzemanyagárak elmúlt hetekben tapasztalható emelkedéséhez a dollár/forint árfolyam alakulása is hozzájárult. A jegyzés március közepétől-végétől két hét alatt 275-ről 287 forintig emelkedett, a közel 5 százalékos gyengülés pedig a benzinkúti árakban önmagában több mint 2 százalékos, 7-9 forintos emelkedést idézhetett elő. A forint dollárral szembeni gyengülése a hét elején legalábbis megtorpant, így egyelőre ez a tényező nem indokol további üzemanyagár-emelkedést.

Az üzemanyagárak az elmúlt egy évben elképesztő hullámzást produkáltak – emlékeztet a Portfolio, és úgy véli, a második félévben fordulat jöhet az olajpiacon, és ismét lefelé vihetik az irányt az árfolyamok, ami az üzemanyagárakat is mérsékelheti, azonban ezt több bizonytalansági tényező is keresztülhúzhatja.

Mindennek tetejébe 2020-tól egy olyan változás jön a tengeri hajózásban, ami már most jelentősen érezteti hatását az üzemanyag-, így az olajpiacon is. A jövőre életbe lépő úgynevezett IMO 2020 szabvány az eddiginél jóval szigorúbb előírásokat tartalmaz a hajók üzemanyagára, annak kéntartalmára vonatkozóan, ez pedig a szennyezőbb üzemanyagolaj felől a dízel felé tolhatja el az ágazat keresletét, ami értelemszerűen felfelé hat a dízelárakra. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s