h i r d e t é s

Nagyon kellene a táliboknak az afgán pénztartalék, kiderült, hozzáférhetnek-e

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagyon kellene a táliboknak az afgán pénztartalék, kiderült, hozzáférhetnek-e

2021. szeptember 20. - 07:04

 

Az afgán jegybanki vagyon közel 10 milliárd dollár, csak éppen nem Afganisztánban van.

A kép illusztráció! - Forrás: WION

A táliboknak gyakorlatilag semmi esélyük nincs arra, hogy hozzáférjenek az afgán jegybank tartalékaihoz, melyek összesen közel 10 milliárd dollárnyi értéket tesznek ki. Ennek a vagyonnak ugyanis a jelentős részét az USA-ban tárolják, és ezeket a számlákat akár évtizedekre is befagyaszthatják az amerikai hatóságok. - írja az Origo

Szinte biztos, hogy a tálibok nem fognak hozzáférni az afgán jegybank 9,5 milliárd dolláros tartalékához. Ennek a vagyonnak ugyanis szinte a teljes egészét nemzetközi, elsősorban amerikai számlákon tárolják, melyeket évtizedekre befagyaszthatnak az USA-ban – mondta egy jogi és pénzügyi szakértő a Business Insidernek.

A HELYZET AZ, HOGY SE JOGILAG, SE PRAKTIKUSAN NINCS REÁLIS ESÉLY ARRA, HOGY A TÁLIBOK HOZZÁFÉRJENEK EZEKHEZ AZ ESZKÖZÖKHÖZ– hangsúlyozta Robert Hockett, a Cornell University professzora. Mivel ugyanis az Egyesült Államok nem ismeri el a tálib vezetést legitim kormányként, így gyakorlatilag kizárt, hogy az amerikai hatóságok hozzáférést biztosítsanak számukra az amerikai számlákon tárolt tartalékokhoz – emelte ki a szakember.

Az USA-nak pedig megvan a jogi lehetősége arra, hogy teljesen befagyassza ezeket az eszközöket, amennyiben egy legitim kormány helyét egy nem legitim vezetés veszi át – tette hozzá Hockett. Ezt pedig az USA meg is tette, miután a múlt hónapban a tálib szélsőségesek átvették az irányítást Afganisztánban. Az afgán jegybank tartalékainak jelentős része egyébként a New York-i Federal Reserve számláján van.

AZ AFGÁN JEGYBANK KORÁBBI KORMÁNYZÓJA, AJMAL AHMADY PEDIG AZT NYILATKOZTA, HOGY A TARTALÉKOKBÓL NAGYJÁBÓL 7 MILLIÁRD DOLLÁR VAN A NEW YORK-I FEDNÉL, MÍG 1,3 MILLIÁRD DOLLÁRT NEMZETKÖZI SZÁMLÁKON TÁROLNAK.Hockett pedig úgy látja, valószínűleg az USA-n kívül tárolt tartalékokat is „minden gond nélkül" be fogják fagyasztani az adott országok.

Arról pedig az Origo is beszámolt korábban, hogy A TÁLIBOK EMELLETT UGYANÍGY NEM FÉRHETNEK HOZZÁ A SZINTÉN A NEW YORK-I FEDNÉL TÁROLT, 22 TONNÁNYI ARANYRÚDHOZ SEM, MELYNEK BECSÜLT ÉRTÉKE 1,25 MILLIÁRD DOLLÁR.Továbbá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is beszüntette az Afganisztánba irányuló hitelek folyósítását, aminek következtében az ország elesett attól a 370 millió dolláros hiteltől, amely a korábbi afgán vezetéssel kötött megállapodás szerint augusztus 23-án érkezett volna meg az országba. (Origo)


 

Kommentek

h i r d e t é s