h i r d e t é s

Nagyon magányos lesz a Mikulás idén karácsonykor

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nagyon magányos lesz a Mikulás idén karácsonykor

2020. október 18. - 06:48

 

Közeledik a karácsony, lassan nyakunkon az ünnepi vásárlás is, sokan már bizonyára azt is kitalálták, hova rejtik el a meglepetést a családtagjuk elől. Ez a karácsony azonban más lesz, és ezt a Mikulás is érezni fogja.

A koronavírus-járvány teljesen megváltoztatta az életünket 2020-ban, ezt mindenféle túlzás nélkül kijelenthetjük. Az év ezen szakaszában a tél lelkes szerelmesei, akik szeretnek utazni már tervezni szokták, hogyan jutnak el a mágikus Lappföldre, ezen belül is Rovaniemibe, amely köztudottan a Mikulásnak a lakóhelye.

Lappföld tartomány Finnország északi részén található, és egy egészen kivételes népszerűségnek örvendő turisztikai célpont. Ennek több oka is van, egyrészt a lehengerlő tájak, másrészt az északi fények bámulatos látványa, harmadrészt és egyáltalán nem utolsó sorban pedig sokan szeretnék meglátogatni a Mikulás lakhelyét személyesen.

Rovaniemi az év ezen szakaszában mindig rengeteg turistát fogad, akik tiszteletüket akarják tenni a télapó előtt, készíteni egy örökemlékű képet vele és néhány napot eltölteni az északi-sarkkörön található vendégfaluban. Finnország északi csücske pont ezen okokból szinte kizárólag turizmusból él, mely az idei év során egy borzasztó övön aluli ütést szenvedett.

A koronavírus-járványra ugyanis Finnország is reagált, és annak ellenére, hogy Európában belül egy mérsékeltebben fertőzött területnek minősíthető, a kontinens egyik legszigorúbb beutazási korlátozását vezették be, gyakorlatilag kevés kivétellel léphet külföldi állampolgár Finnország területére.

Ez pedig már az augusztusi turisztikai adatokban is megmutatkozott, ugyanis az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest 78 százalékot esett vissza az érkezett turisták száma – hivatkozott a Business Finland turisztikai adataira a Channel News Asia. Sanna Karkkainen, a Visit Rovaniemi igazgatója pedig nem reménykedik sok jóban: "A helyi vállalkozások számára határozottan veszélyben van a karácsony. Mármint a karácsony biztosan eljön, már csak az a kérdés, hogy mennyire lesz ez boldog"

A Mikulásnak pedig már alkalmazkodnia kellett a helyzethez, egy plexin keresztül köszönheti csak a gyermekeket, és a manóknak is maszkot kell viselni. Eközben a környékbeliek a munkájukért aggódhatnak, többeket már elbocsátottak, és az egyik legnagyobb helyi turisztikai cég azzal számol, hogy 80 százalékos lesz év végéig a visszaesésük.

Harri Mallinen, a Rovaniemiben található Apukka Rezort tulajdonosa pedig csalódottan csak ennyit tudott hozzáfűzni a jelenlegi kilátásokhoz: „jelenleg azt mondanám, hogy idén elmarad a karácsony”. Ellenkező irányba csak akkor indulhatnak el a dolgok, ha a kormány némileg feloldja a szigort, ám az idei karácsony így sem lesz ugyanolyan, mint korábban Lappföldön. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s