fbpx Nagyon megy a cukor a tőzsdén | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nagyon megy a cukor a tőzsdén

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagyon megy a cukor a tőzsdén

2015. november 10. - 20:46
0 komment

 

A cukor az új őrület a piacon. A nyerscukor határidős ára 39 százalékot emelkedett augusztus 24-e óta, amely szinte egyedülálló a nyersanyagpiacon. Egyesek szerint máris lufi van kialakulóban - írja a Wall Street Journal.

Fotó: Napi.hu

A cukorpiac határidős ügyleteinek volumene rekordot döntött szeptemberben, két éve először újra optimisták a befektetők - írja a napi.hu. A leggazdagabbak és a nyugdíjalapok pénzét kezelő hedge fundok kifejezett érdeklődést mutatnak a cukor iránt: a Tudor Investment Corp és D.E. Shaw & Co. többek között azok az alapkezelők, amelyek bevásárolták magukat a piacra. A Wall Street nagy része elfordult a 18 milliárd dolláros cukorpiactól az itt tapasztalható, mivel egy évig folyamatosan esett az árfolyam.

Az árfolyam emelkedést elsősorban a piac fundamentális tényezői határozták meg. Öt éve először esett a cukor kereslete a kínálat alá, augusztusban a cukorárak hétéves mélyponton voltak. A fellendülést az is segíti, hogy a fejlődő piacok - mint Brazília és India - devizái erősödtek a dollárral szemben, emellett idén Kína is cukorimportra szorult.

Egyesek szerint máris lufi van kialakulóban: a határidős ügyletek 12 százalékkal magasabb árat jeleznek előre, mint ami a tényleges cukortranzakciók ára volt. Egyes hedge fundok már fel vannak készülve arra, hogy kitárazzanak a cukorból, nem tartják valószínűnek ugyanis, hogy a cukorárak hosszú távon tovább emelkednek majd.

 

napi.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek