h i r d e t é s

Nagyot bukhat ötletével Theresa May brit kormányfő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagyot bukhat ötletével Theresa May brit kormányfő

2017. június 01. - 10:43

 

Jó ötletnek tűnt egy előrehozott választás bejelentése még áprilisban, azonban a konzervatív párt akkori előnye elolvadt. - írja a noizz.hu.

Könnyen veszíthet - Fotó: Leon Neal / POOL / AFP

A brit kormányfő pont akkor jelentette be a választásokat, amikor pártja vezette a közvélemény-kutatásokat. Azt nyilatkozta, hogy biztonságra, stabil vezetésre van szükség azután, hogy az Egyesült Királyság népszavazáson az EU-ból való kilépésről döntött.

May már akkor ellentmondásba keveredett önmagával, mivel korábban pont azzal érvelt, hogy azért nincs szükség előrehozott választásra, mert az bizonytalanságot hozna a szigetország életébe. Ma már viszont ezt látja a stabilitás zálogának.

Májusra viszont három százalékra olvadt a konzervatívok előnye a Munkáspárttal szemben - adta hírül szerdán a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov, amely a The Times című konzervatív brit napilap számára végzett nagyon széles, 50 ezer fős választói minta alapján felmérést.

A legfrissebb eredmények szerint a Konzervatív Párt a szavazatok 42 százalékát kapná június 8-án, a Munkáspárt pedig 39 százalékot. Legutóbb május 27-én tettek közzé előrejelzést a várható választási eredményekről, ahhoz a prognózishoz képest a konzervatívok 1 százalékot vesztettek, a Munkáspárt pedig 3 százalékot nyert. Az 50 ezer főre kiterjedt felmérés május 30-án és 31-én készült.

A kormányfő időzítése aligha volt véletlen, a YouGov és a ComRes április 13-i felméréseiben 21 százalékpontos előnyben voltak a kormánypárti toryk. A Guardian/ICM felmérésben ez az arány 18 százalék, az Opinium felmérésében pedig 9 százalékos volt. Igaz még ez utóbbi is tetemes méretű, de a kormányfő nagy magabiztossággal futott neki a választásoknak. (MTI) / noizz.hu


 

h i r d e t é s