h i r d e t é s

Napsütés és hideg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Napsütés és hideg

2019. február 23. - 06:06

 

A pénteki erős hidegfront mögött a viharos északi széllel sarkvidéki eredetű légtömegek zúdulnak fölénk. - írja az Időjárás.hu

CIVILHETES olvasói fotó

A lehűlés csak átmeneti lesz, a jövő hét elején újra tavaszias fordulatot vehet időjárásunk!

Délelőtt napos, de hideg idő lesz, csapadék nem várható. 

Délután többórás napsütésre van kilátás, csapadék nem lesz. Sokfelé erős lökések kísérik az északi szelet, a csúcshőmérséklet mindössze -2, +4 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt általában kissé felhős lesz az ég. Csapadékra nem kell számítani. Délután a sok napsütést csak időnként zavarja kevés felhő, csapadék nem lesz. Mérsékelt lesz az északkeleti szél. 0, 5 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, idegesség, feszültség is jelentkezhet sokaknál. - írja a meteoklinika.hu

Szombaton markáns front már nem fejti ki hatását, de az időjárás okozta panaszai egész nap erősek lehetnek. Amennyiben Ön is ebbe a csoportba tartozik, akkor görcsös fejfájást, illetve izomgörcsöket is tapasztalhat, az esetleges szívpanaszai szintén felerősödhetnek. Ebben a helyzetben nagyon gyakori a vérnyomás-ingadozás is! Napközben fokozza a folyadékbevitelt, ami a hidegebb idő miatt meleg leves, vagy tea formájában is kiváló lehet. Erre a napra lehetőleg ne időzítsen sem fizikailag, sem szellemileg megterhelő tevékenységeket, ugyanis jelentősen romlik a teljesítőképesség.

A megterhelő élettani helyzetben nem csak akkor tapasztalhat kellemetlenségeket, ha frontérzékeny: a szélre érzékenyek körében országszerte jelentkezhet ok nélküli idegesség, idegi feszültség, és a gyerekek is agresszívebbek, élénkebbek lehetnek a megszokottnál.

Az erős szél miatt a szabadban erősen romlik a hőérzet, a mért értékeknél akár 8-10 fokkal is hidegebbnek érezhetjük a levegő hőmérsékletét. Napközben is elkél a vastagabb kabát, illetve a szélálló öltözet is, ügyeljen arra, hogy kimelegedve ne menjen ki a szabad levegőre.

A változékony idő pozitív hatása, hogy kitisztul a levegő, ez mind a pollenekre, mind a légszennyezőanyagokra igaz. Allergiásként sem kell panaszerősödésre készülnie, sőt, átmenetileg jelentősen mérséklődhetnek a tünetei.

A közlekedés során a sok helyen erős, néhol olyakor viharos szél nehezíti a haladást, illetve az oldalszél is zavaró lehet, ezért a szokottnál korábban induljon útnak – javasolt lassabban vezetni. Az utakon sok lesz az ingerlékeny, türelmetlen közlekedő, jelentősen növekszik a balesetveszély.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s