h i r d e t é s

Napsütés lesz bőven, de bekavarhat a szél

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Napsütés lesz bőven, de bekavarhat a szél

2020. április 15. - 06:14

 Szerdán délelőtt gyengén felhős lesz az ég, csapadékra nem kell készülni. - írja az idojaras.hu.

Nagy kárókatonák. Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

Délután a többórás napsütést csak kevés gomolyfelhő zavarja, ezekből csapadék nem várható. Élénk lesz a nyugati szél. 10, 15 fokra melegszik a levegő.

MTI

Szerdán a nyugatira forduló szél több helyen megélénkül, északon, északkeleten helyenként meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -4 fok között alakul. Ennél a hidegre hajlamos helyeken hidegebb, vízpartokon, városokban melegebb is lehet.

Orvosmeteorológia

Szerdán tovább javul az élettani helyzet, markáns fronthatásra nem számíthatunk. - írja a meteoklinika.hu.

A hőérzet azonban még ingadozni fog, a szabadtéri programok során változékonyságra kell készülni, és reggel nagy a megfázásveszély.

Szerdán nem érvényesül markáns fronthatás térségünkben, így amennyiben frontérzékeny, akkor némileg kedvezőbb élettani helyzetben pihenhet a szervezete. Megszűnnek az esetleges görcsei, illetve az emésztési panaszok is, kismértékű javulást tapasztalhat a közérzetében. A keringési panaszok azonban még mindig egész nap fennállhatnak, és ez a következő napokra is igaz lehet. A hőérzete és a komfortérzete várhatóan ingadozó lesz, az élénk szél is csökkenti pár fokkal az érzett hőmérsékletet. Ha érzékeny rá, még kisebb ingerlékenység is jelentkezhet önnél, illetve ha hajlamos rá, akkor fejfájásra is készüljön. Az előző megterhelő időszakban bizonyára kifáradt, ebben az esetben a szabad óráit lehetőség szerint inkább pihenéssel töltse. A reggeli ízületi bántalmak kifejezetten intenzívek lehetnek!

A déli órákban már az erős UV-sugárzásra is gondolnia kell. Amennyiben érzékeny, nagyon fehér bőrű, akkor 11 és 16 óra között csak fényvédő szerek használata mellett tartózkodjon huzamosabb ideig a tűző napon, mert akár 10 perc alatt is megpirulhat a bőre. A gyerekek védelmére fokozottan ügyeljen, javasolt 30-as faktorszámú naptejek használata, illetve a szeme épségének megőrzése céljából viseljen napszemüveget is.

A pollenek közül jelenleg a nyárfa és a nyírfa okozza a legintenzívebb tüneteke. Kerülje az erdős, parkos vidékeket, és ajánlott gyakrabban hajat mosnia.

A közlekedést erős napsütés nehezítheti, ami különösen napkelte és napnyugta idején lehet zavaró - legyen önnél napszemüveg akár autóval, akár biciklivel közlekedik. Az erős szél mellett kissé tompábbak lehetnek a reflexei, vezessen lassabban a megszokottnál, és tartson megfelelő követési távolság.

Vezető tünet a mai napon: vérnyomás-ingadozás, ízületi bántalmak. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.