h i r d e t é s

Napsütés váltja a tegnapi záporokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Napsütés váltja a tegnapi záporokat

2019. április 07. - 06:30

 

A hétvégén az átvonult front mögött is marad a változékony idő, a fülledtebbé váló napokon többfelé lehet záporra, illetve egy-egy zivatarra számítani. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadékra nem kell készülni. 

Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többször erősen megnövekednek a gomolyfelhők, de zápornak kicsi az esélye. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. 14, 19 fokra számíthatunk.

Hétfőn délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, néhol kisebb eső is előfordulhat.  Délután többször megnövekszik a felhőzet, fülledt lesz a levegő. Elszórtan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Megélénkül az északi szél. 15, 20 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Vasárnap újabb front nem érkezik, de a korábbi még valamennyire meghatározza a napi élettani helyzetet. - írja a meteoklinika.hu

Az érzékenyek körében még előfordul görcsös fejfájás, illetve izomgörcsök is, utóbbi inkább csak délelőtt lesz jellemző. Közben a párás vidékeken továbbra is lehetnek légzőszervi panaszok, nehézlégzés, illetve átmeneti rosszullét is felléphet. Jó hír a frontra kevésbé érzékenyeknek, hogy a felfrissült időben javul a koncentrálóképesség, ennek következtében a teljesítőképessége is jobb lesz. A napsütéses időszakokban kellemesebben alakul a komfortérzet, azonban átmeneti ingerlékenység előfordulhat.

A szabadtéri tevékenységek során ingadozó hőérzetre készüljön, különösen akkor, ha a keleti országrészben, illetve a főváros térségében tölti a napot.

A pollenterhelés csak átmenetileg mérséklődött: allergiásként ma ugyan csupán enyhébb tüneteket tapasztalhat, a következő napokban azonban hirtelen növekedés várható a pollenkoncentrációban, ami időben és térben is erősen ingadozhat.  

A kitisztult időnek hátulütője is akad: a napos tájakon a déli órákban megközelítheti az erős fokozatot az UV-sugárzás értéke. A nagyon érzékenyek bőre könnyen megpirulhat.

A közlekedést néhol nedves, vizes útszakaszok, vízátfolyások nehezíthetik, napközben pedig az élénk szél is zavaró lehet – utóbbi inkább a kerékpáros közlekedést akadályozhatja. A reflexek tompák lesznek, a figyelmetlenség miatt szintén fokozódik a balesetveszély!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s