h i r d e t é s

Napsütés, zápor, zivatar

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Napsütés, zápor, zivatar

2018. június 04. - 06:18

 

Folytatódik a nyári, fülledt idő: hétfőn is az átlagosnál melegebb időre számíthatunk, a kánikulában pedig többfelé akár heves viharok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős időre készülhetünk, számottevő csapadék többnyire nem várható. 

Délután igazi nyári időre készülhetünk többórás napsütéssel. Most is lehetnek helyi záporok, zivatarok, de a hétvégéhez képest némileg mérséklődik a fülledtség.

A déli szél mérsékelt lesz. 25, 30 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Hétfőn is elkerülik a frontok térségünket, de a tovább melegedő, helyenként kánikulai nap megterhelő lehet az érzékenyebbeknek. Reggel felfrissül a levegő, érdemes kihasználni a hűvösebb órákat. - írja a meteoklinika.hu

Hétfőn kedveznek a humánmeteorológiai feltétételek abban az esetben, ha a kifejezetten csak a frontokra érzékenyek csoportjába tartozik. Ugyanakkor főleg az Alföldön élők körében panaszkodhatnak a 30 fok körüli értékeket nehezebben viselők, elsősorban az idősek és a szívbetegek számára lehetnek nehezebbek a délutáni órák. Mivel hajnalban szerencsére fel tud frissülni a levegő, így érdemes éjjelente jól kiszellőztetnie a lakást, az oxigéndús levegőben az alvás is nyugtatóbb, pihentetőbb lehet. Ha a melegre érzékeny, akkor az esti vagy a reggeli órákra ajánlott időzítenie a megterhelőbb tevékenységeket: a bevásárlást vagy a kerti munkát, de akár tehet ilyenkor egy rövid sétát is, vagy egyszerűen csak levegőzzön egyet a teraszon.

A nyári, frontmentes időben azonban néhányan fáradtságot, bágyadtságot is érezhetnek - ez ellen cukormentes zöld teát alkalmazhat, a koffein tartalmú italokat kerülje ezekben a napokban. Fontos a sok folyadék fogyasztása is, a víz mellett friss gyümölcslevesekkel is hűsítheti magát.

A pollenterhelés kissé erősödik, de az allergiásoknak nem kell markáns tünetektől tartaniuk. A csalánfélék virágporának magas a légköri koncentrációja, az erre érzékenyek most hanyagolják a kerti munkákat, és a hajukat is mossák meg gyakrabban.

A déli órákban erős UV-sugárzás várható, ez ellen magas faktorszámú fényvédőkkel óvja a bőrét, a vízpartokon és strandolás közben pedig legyen még óvatosabb! 11 és 15 óra között húzódjon árnyékba – ott is lehet barnulni, ráadásul egyenletesebb, egészségesebb színt kaphat így.

A közlekedőket időnként elvakíthatja az erős napsütés, legyen mindig kéznél napszemüveg, így megelőzhetjük a baleseteket. A napon álló autóban soka ne hagyjunk kisgyereket, állatot, vagy más élőlényt, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér! Helyenként záporok, néhol zivatarok tehetik nedvessé az útburkolatot, a csúszós útszakaszokon megnövekedhet a féktáv, ilyenkor mérsékeljük a sebességet!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s