h i r d e t é s

Ne engedjük csalni!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Ne engedjük csalni!

2022. január 15. - 12:25

Ha nem delegál az ellenzék minden szavazókörbe szavazatszámlálót, akkor bármi előfordulhat.

A kép illusztráció! - Forrás: Szekszárdi Tükör

Civil szervezetek is arra bíztatják a szavazókat, hogy minél többen jelentkezzenek szavazatszámlálónak és segítsék a választás tisztaságának megőrzését.

A 2018-as országgyűlési választáson az ellenzék nem egységben indult, így a váltani akarók szavazati szétoszlottak köztük. Ráadásul az induló kamupártok is tovább törték a szavazatokat, de a legnagyobb problémát az jelentette, hogy nem minden szavazókörben tudtak az ellenzéki pártok szavazóköri delegáltakat biztosítani. Az ellenzéki kontroll hiánya azt eredményezi, hogy fenn áll a lehetősége a trükközésnek a Fidesz részéről, épp úgy, mint ahogy a 2018-as választáskor megtörtént.

De mi is történt 2018-ban?

A választás napján a 2014. 04. 10. napján lementett adatok alapján a szavazás megkezdésétől egészen 18. 30-ig 7 875 000 szavazásra jogosult választópolgár szerepelt a névjegyzékben. Ez azt is jelenti, hogy aki nem szerepel a névjegyzékben az nem szavazhatott sem személyesen a lakóhelye szerinti szavazókörben, sem a konzulátusokon, sem levélben. A névjegyzéket hivatalosan lezárják és a törvény szerint a szavazás napján azt már nem lehet módosítani.


Nagyobb méretért kattintson a képre!

Este hét órára mégis megváltozott a szavazásra jogosultak száma, 7 980 000 szavazásra jogosult választópolgár szerepelt ekkor a névjegyzékben. Tehát fél óra alatt 105 000 választóval több szavazhatott a közhitelesnek mondott adatok szerint.


Nagyobb méretért kattintson a képre!

De mindez csak a kezdet volt. A 2014. 05. 03. napján módosult "közhiteles" adatok szerint 2014. 04. 08-án 19. 00 órakor a névjegyzékben szereplő szavazásra jogosultak számát 8 312 000 szavazóra módosították, így a szavazás megkezdéséhez lezárt névjegyzékhez képest 437 000 szavazóval többen vehettek részt a választáson.


Nagyobb méretért kattintson a képre!

Feljelentések, panaszok, választási kifogások születtek, melyek elutasításra kerültek mert azzal magyarázták az adatváltozást, hogy a külföldi szavazatok később érkeztek be és azért lett nagyobb a szám. Ez csak egy ócska porhintés volt, hiszen egy országgyűlési választáskor a névjegyzékben minden olyan választópolgárnak szerepelnie kell aki jogosult szavazni, függetlenül attól, hogy itthon, külföldön, vagy levélben adja le szavazatát.

Ám nem csak itt, hanem a választókerületeknél is belenyúltak a valós adatokba. Jó példa erre a 2014. 04. 10. napján lementett adatok és a 2014. 05. 03. napján "frissített" adatok közti különbség a TOL1 választókerületben. A lementett adatok szerint a szavazás napján nem volt átjelentkezett választópolgár, a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 59 901 volt rögzítve és a szavazókörökben 40 351 szavazó jelent meg a rögzített adatok szerint. Az is látható a lementett adatokból, hogy Tolna megye 01. számú egyéni választókerület győztese Horváth István lett 20 815 szavazattal


Nagyobb méretért kattintson a képre!

Ehhez képest a 2014. 05. 03. napján "frissített" adatok teljesen más számokat tartalmaznak. A "kozmetikázott" adatok alapján megjelentek átjelentkezett választópolgár, a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 60 233 volt rögzítve és a szavazókörökben 40 495 szavazó jelent meg a rögzített adatok szerint. Az is látható a lementett adatokból, hogy Tolna megye 01. számú egyéni választókerület győztese Horváth István a kozmetikázott adatok szerint 21 477 szavazatot kapott. Nem mellékesen a semmiből megjelent az adatokban 1630 átjelentkezett választópolgár is.


Nagyobb méretért kattintson a képre!

Mindebből látszik, hogy olyan tiszta játékot játszott a Fidesz a 2018-as választáson, mint a szennyvíztelep fogadó medencéje. Az is jól látható, ha nincs mindenhol szavazóköri delegált, aki a szavazás lezárultával elkéri a szavazóköri jegyzőkönyvet és eljuttatja a jelölőszervezetnek, akkor a Fidesz úgy írja át a számokat ahogy akarja.

Tehát a feladat adott a változásra éhes szavazópolgároknál. Aki meg akarja védeni hazánk demokratikus választásának a tisztaságát, az jelentkezzen szavazóköri delegáltnak és nem lesz lehetősége a Fidesznek a számokkal játszani. Ha minden szavazókörben ül szavazatszámlálója az ellenzéki összefogásnak, akkor esélye sem lesz a Fidesznek és a választók többsége által áhított kormányváltásra sor kerül. (Szekszárdi Tükör)