h i r d e t é s

Négyszer annyi államtitkár lett

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Négyszer annyi államtitkár lett

2015. január 30. - 14:46
0 komment

 

Az elmúlt négy év alatt többszörösére hízott a magyar államapparátus, a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok száma ma már közelíti a 200 főt.

A legnagyobb növekedést az elmúlt években a Miniszterelnökség mutatta be, amely "kormányzati kis gömböcként" az államigazgatás jelentős részét maga alá vonatta, a kormányhivataloktól egyes pénzügyi szerveken át egészen a Paks II. beruházás megvalósításáig, írja a Napi.hu.

Hasonló folyamat ment végbe az előbb Matolcsy György, majd immár két éve Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM), amely 2010 óta megháromszorozta-megnégyszerezte létszámát. Úgy, hogy közben van egy másik külön gazdasági minisztérium mellettük, az NFM.

Plusz ezer dolgozó

Januártól jelentősen átalakult az uniós pénzek elosztása, azokat már nem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, hanem egyes minisztériumok - így az NGM is - felügyeli, ez viszont megnövelte a tárcák lobbierejét és a létszámát is. Januártól így az NGM ezer új munkatársat kapott.

Jelenleg a nemzetgazdasági tárcánál 1860-an dolgoznak. A létszám 2009-ben, az akkor még létező Pénzügyminisztériumban 504 fő volt. Az idei januári létszámnövekedés előtt az NGM létszáma 812 fő volt - vagyis az uniós támogatási rendszer átalakítása, így a dolgozók átvétele előtt is - 60 százalékkal nőtt a létszám 2009 és 2014 decembere között.

A PM-nek hét vezetője volt

A 1990-2010 közötti kormányokban a Pénzügyminisztérium (PM) munkáját rengeteg kritika kísérte, ugyanis minden ellensúly ellenére a gazdaságpolitika, így a gazdasági jogalkotás centruma volt, elég gyakran tudta érvényesíteni a kormányzásban a költségvetési és gazdaságpolitikai érdekeket. A PM utólag visszatekintve egy hatékony szervezet volt, hisz a 500 fős minisztériumot egy miniszter, két államtitkár és négy szakállamtitkár - vagyis hét vezető irányította.

A négy szakállamtitkár (ez a mai helyettes államtitkári posztnak fel meg) közül egy felelt az adókért és a számvitelért, egy másik a költségvetésért, a harmadik a makrogazdasági elemzésért és a pénz- és tőkepiacok felügyeletéért felelt. A PM negyedik szakállamtitkára a vagyongazdálkodásért felelt, felügyelte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t - ezt a feladatot ma már Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja el, amelynek ez az egyik fő feladata.

Új vezetői helyek

A PM hét vezetőjével szemben jelenleg az NGM a miniszter mellett 7 államtitkárral és 14 helyettes államtitkárral büszkélkedhet, vagyis a vezetői testület 22 fős. Egy helyettes államtitkári poszt jelenleg betöltetlen, ezt a pozíciót a napokban hozták létre. A minisztérium új, januárban jóváhagyott, 159 oldalas működési szabályzata szerint a gazdálkodásért felelős helyettes-államtitkár feladata lesz a minisztérium ügyes-bajos dolgainak intézése, annak felügyelete az informatikától a pénzügyekig.

Az NGM több új feladatot visz, így megkapta a munkaügyet, a belgazdaságot, az idegenforgalmat, vagyis a létszámnövekedés egy része többletfeladatokkal indokolható. Ugyanakkor míg korábban a költségvetést egyetlen helyettes államtitkár felügyelte, addig ma erre a feladatra egy államtitkár plusz egy helyettes államtitkár jut. Külön helyettes államtitkár felelős a kiemelt vállalati kapcsolatokért, egy másik a nemzetközi kapcsolatokért.

Helyettes államtitkára van a "gazdaságtervezésnek és a versenyképességnek", míg két helyettes államtitkár plusz egy államtitkár felelős a tárcához tartozó uniós pénzek elosztásáért. Ez utóbbi feladatot az idén kapta meg az NGM.

A miniszterek havi illetménye bruttó 1 101 900 forint, míg az államtitkárok havi 997 ezer forintot kapnak alapból, pénzben. Néhány államtitkár és a miniszter emellett parlamenti képviselőként bruttó 224 ezer forintos alapilletményt is felvesz. A 14-15 helyettes államtitkár fizetése már nehezebb kérdés, hisz elvileg az alapfizetés havi bruttó 748 ezer forint, ám ez 30 százalékkal megemelhető, így az elérheti akár 975 ezer forintot is havonta. Így 15 százalékos bérkiegészítéssel számolva évente 250 millió forintjába kerülnek az adófizetőknek.

 

index.hu

{flike}
{jcomments on}


 

h i r d e t é s