h i r d e t é s

Néhány óra sztrájkért, három teljes napi bérlevonás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Néhány óra sztrájkért, három teljes napi bérlevonás

2022. április 06. - 06:10

Már nagyjából száz panasz érkezett a PDSZ-hez a sztrájk miatt levont bérek miatt.

A kép illusztráció! - Forrás: nedolgozzingyen.hu

Volt olyan tanár, akinek 50-60 ezer forinttal kevesebb fizetése érkezett április elején annak ellenére, hogy csupán pár órát sztrájkolt – mondta a Híradónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője. Már nagyjából száz panasz érkezett hozzájuk a sztrájk miatt levont bérek ügyében. Nagy Erzsébet azt mondja, ha kell, egyenként kérik számon a munkáltatókat az ügyben. 

Egy, az RTL Híradónak nyilatkozó fővárosi tanártól néhány óra sztrájk miatt 36 ezer forintot vontak le.

Eredetileg 4 napon szerettem volna sztrájkolni, ebből egyik nap sem teljesen. Tehát nem a teljes munkaidőmben, hanem bizonyos kiválasztott órákban, mert én is figyeltem arra, hogy a tanulókat ne érje olyan kellemetlenség, hogy teljesen elmaradnak az óráik.

Azt mondja, hiába jelezte előre a mindössze pár órás sztrájk igényét a munkáltatójának, 3 teljes napi bért vontak le tőle. Jogi lépéseket fontolgat, mert az amúgy is alacsony béréből túl nagy összeg esett ki a tiltakozás miatt. Azt mondta,

meg kell majd gondolnia a jövő hónapban, hogy mikor mit esznek.

Március 16-án kezdtek országos sztrájkba a pedagógusok – többek között a pedagógusbérek rendezéséért –, és egészen április elsejéig tartottak a tiltakozó akciók. A pedagógus-szakszervezetek végül felfüggesztették a sztrájkot az új kormány felállásáig.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt írták: a sztrájkban részt vevők esetében a havi munkabérhez arányosítva, a tényleges munkabeszüntetés mértékének megfelelően határozzák meg a levonás összegét.

A PDSZ-nél viszont azt mondják, egyfolytában csörög a telefonjuk, mióta a pedagógusok elkezdték megkapni a sztrájk idejére eső fizetésüket.  

Nagy Erzsébet szerint száz körüli visszajelzés már érkezett hozzájuk, és még nem is nézték meg az összes e-mailt. A szakszervezet szerint sok esetben jóval több pénztől estek el a tanárok, mint ahány munkaórát sztrájkoltak.

Voltak olyan munkáltatók, akik akár egész napokat is lejelentettek, néhány órás sztrájk esetében is, mert azért az nem lehetséges, hogy valakinek néhány óráért 50-60 ezer forintot vonjanak le jogszerűen.

Azt kérik, aki így járt, jelezze a szakszervezeteknek, akik felkeresik majd a munkáltatót az ügyben. Ha kell, bíróságra mennek a levonások miatt. (rtl.hu)