h i r d e t é s

Nem az évek számától függ az öregedés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem az évek számától függ az öregedés

2020. július 16. - 15:19

 

Sejtjeinkben található a hosszú élet titka

Kósa Erika

Megszületünk, felnövünk, majd megöregszünk – természetes dolog, az élet körforgása – gondoljuk mi. Pedig tudományos ismereteink ma már azt bizonyítják, hogy az öregedés nem egy, az evolúció által programozott, visszafordíthatatlan folyamat. Megállapították, hogy a hosszú élet titka a sejtjeinkben található, főként a DNS-ünkben.  

Egyensúlyozás leépülés és helyreállás között

A DNS naponta akár több százezer alkalommal is károsodik belső és külső tényezők által. Küzd például az oxidáció, különféle gyulladások és glikáció (elcukrosodás), valamint a környezeti méreganyagok, stressz és rossz életstílus ellen. Testünk „karbantartó rendszerének” köszönhetően azonban szinte bármilyen támadás kivédésére képesek vagyunk, minden szinten több módszerünk és folyamatunk van a károsodás minimalizálására, elkerülésére, sérülések javítására.

Miért öregszünk, ha karbantartó rendszerünk tökéletes?

Karbantartó rendszerünk csupán 40 éves korunkig tökéletes, 40 év felett már kevésbé hatékonyan védekezik a belső és külső károsító erők ellen. Ahhoz, hogy megértsük, miért vannak hatással életünkre a különféle tényezők, tudnunk kell, hogy minden alkalommal, mikor egy sejt ketté osztódik, a DNS is osztódik. Ez az összetett és bonyolult folyamat lehetővé teszi a DNS leolvasását és másolását. A DNS olyan géneket tartalmaz, mely az élethez létfontosságú fehérjéket állítja elő. Ha a másolás nem megfelelően zajlik, kimarad néhány génszekvencia, azaz genetikai mutáció következik be, mely „rossz” fehérjék előállításához vezet. Ezek a fehérjék felelősek részben az idő előtti öregedésért, illetve olyan krónikus betegségek kialakulásáért, mint az Alzheimer-kór, cukorbetegség és rák.

Felmerülhet a kérdés, hogyan tudunk tenni ez ellen? A Coventry és Radboud egyetem 846 résztvevő bevonásával végzett kutatása szerint a különböző „mind-body” módszerek sejtszinten gyógyítanak, a meditáció és a jóga például vissza tudja fordítani a stressz által okozott elváltozásokat a DNS-ben.

Emellett már léteznek olyan vállalatok, amelyek a tudomány eredményeire és XXI. századi technológiákra építve – mint géntechnológia, génterápia, őssejt-kutatás és nano-technológia - olyan termékeket gyártanak, amelyek segítségével nemcsak fiatalnak nézhetünk ki, de annak is érezhetjük magunkat.

Kósa Erika, Magyarország egyik legismertebb és leggazdagabb üzletasszonya évek óta foglalkozik azzal, hogyan lehet megtartani egészségünket és lelassítani az öregedést. „Fontosnak tartom, hogy támogassuk testünk karbantartó rendszerének hatékonyságát. Ha van megoldás arra, hogy sokkal tovább éljünk egészségesen és tevékenyen, miért ne élnénk a lehetőséggel?” – véli az üzletasszony, akinek akadémiája nemrég partneri megállapodást kötött az étrendkiegészítőket és kozmetikumokat gyártó amerikai Jeunesse Global vállalattal, amely az öregedés visszafordításával foglalkozik.

„Az öregedés egy rendkívül összetett folyamat, de a tudomány rohamos léptekben történő fejlődésének köszönhetően ma már tudjuk, hogy nem eleve elrendelt dolog. Magyarország leggazdagabb asszonya vagyok és én szeretnék lenni a legidősebb is, aki egészségesen él le egy hosszú életet.” – árulta el Kósa Erika.


 

Kommentek

h i r d e t é s