h i r d e t é s

Nem csak a naptár szerint van tél

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem csak a naptár szerint van tél

2019. december 01. - 06:14

 

Megérkezik az igazi tél: a hétvégén erősen lehűl a levegő, amihez a jövő hét elején havazás is társul! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet, másutt kissé felhős vagy derült lesz az ég.

Délután a Dunántúlon megnövekszik a felhőzet, másutt kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést. Élénk lesz a délkeleti szél. Kora délután 2, 7 fok várható.

Hétfőn délelőtt borult csapadékos idő várható, északkeleten hóval, a középső tájakon havas esővel, délen esővel. Délután országszerte borult lesz az ég, északon havazás, a középső tájakon havas eső, délután eső várható. Megerősödik az északnyugati szél. -1, 4 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Vasárnap az esti órákig nem érkezik fölénk front, átmenetileg anticiklon alakítja időjárásunkat.- írja a meteoklinika.hu

Az elmúlt napon átrobogó front mögött sarkvidéki eredetű levegő áramlott térségünk fölé, ennek köszönhetően éjszaka erőteljesen lehűl a levegő. A minimum-hőmérséklet értékei ezen a napon -8, +1 fok között alakulnak majd, a leghidegebb a fagyzugos völgyekben lesz. A markáns és hirtelen érkező lehűlés nagyon sok időjárás-érzékeny ember szervezetét megviseli. Ilyenkor fokozódnak a görcsös panaszok, de vérnyomás-ingadozás és szívproblémák is felléphetnek. Az ízületesek intenzív végtagfájdalmakkal ébredhetnek és a rossz hír az, hogy ezek a tünetek napközben is fennállhatnak és a következő napokon is tartósan előjöhetnek. A tünetek enyhítése érdekében ajánlott egy átmozgató tornával kezdeni a napot, de ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg fájó végtagjait! A délkeleti irányúra forduló szél a Kisalföldön maradhat erős, az itt élők körében továbbra is jellemző tünet lesz a fejfájás és az ingerlékenység, az ország más részein mérséklődik a szélterhelés.

A szabadtéri tevékenységeknek kedvez az időjárás, ugyanis csapadék napközben nem várható. A hő-és komfortérzet alacsony, a megfázásveszély nagy. A délutáni csúcsértékek mindössze 2, 7 fok között alakulnak, így amennyiben hosszabb időt szeretne a szabad levegőn tölteni, viseljen réteges és vastag öltözetet, valamint ne feledkezzen meg a sapkáról sem!

A légszennyezettség közepes, Miskolcon továbbra is veszélyes a levegő minősége. A légszennyezettség csökkentéséhez nagyban hozzájárulhat azzal, ha elkerüli a fosszilis tüzelőanyagok égetését.

A közlekedés során csúszós utakkal találkozhat. A csúszóssá váló útszakaszok kiemelt veszélyt jelentenek. Abban az esetben, ha még nem váltott téli gumiabroncsokra, ezt mindenképpen tegye meg még ma, ugyanis holnap havazás érkezik!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s