h i r d e t é s

Nem fúj visszavonulót a harapós hideg, néhol ónos eső szitálhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem fúj visszavonulót a harapós hideg, néhol ónos eső szitálhat

2019. december 07. - 06:20

 

A folytatásban is marad a szürkeség, csupán néhány helyen bújhat elő a nap. A jövő hét elején egy hidegfront szakítja fel a hideg légpárnát.- írja az idojaras.hu.

A Szabadság híd ködös időben 2019. december 4-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szombaton délelőtt az északi országrészben borult, párás idő várható, helyenként ónos szitálással és hószállingózással. A déli tájakon is sok felhő lesz az égen, de ezeken a területeken helyenként szakadozottabbá válhat a felhőtakaró. Délután nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de néhány helyeken felszakadhat a felhőzet és kisüthet a nap. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható. A nyugati szél mérsékelt marad, a délutáni csúcsértékek -1, 8 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Szombaton hidegfront érinti térségünket. A nyirkos időben kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek, amelyek napközben is tartósan fennállnak. - írja a meteoklinika.hu.

Szombaton egy hidegfront érinti térségünket, de az ország nagy részén folytatódik a borús, nyirkos idő. A hűvös, nyirkos napokon nem megfelelő öltözet esetén könnyen megfázhat, ajánlott a rétegesen és vastagan öltözni. A nap első felében országszerte jelentkezhetnek kopásos eredetű ízületi bántalmak, amelyek napközben is tartósan fennállhatnak. A tünetek enyhítése érdekében fájó végtagjait tartsa melegen és tornáztassa, azonban ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg ízületeit. A front az arra érzékenyeknél görcsös fejfájást, izom-és hasigörcsöket okoz, emellett vérnyomás-ingadozás és mérsékelt szívpanaszok is felléphetnek.

Főleg az ország déli részein délelőtt folyamán erősebben felmelegszik az idő, a délutáni időszakban helyenként 5-6 fokkal az átlag felett alakul a hőmérséklet. Főleg a déli megyékben jelentkezhet migrénes fejfájás és fáradékonyság, azonban a melegedés hatására jelentkező tünetek akár intenzívek is lehetnek.

A többfelé borús és nyirkos idő nem kedvez a szabadtéri programoknak, amennyiben hosszabb ideig a szabad levegőn tartózkodik könnyen megfázhat, emellett a kórokozók terjedésének is kedveznek a körülmények. Ebben az időszakban nagyon fontos az immunrendszer erősítése, a C-vitamin mellett ajánlott fokozni a D-vitamin bevitelt is.

A légszennyezettség növekszik, a nagyobb városokban egészségtelen a levegő.

A közlekedés során a köd okozza a fő veszélyt. A köd hatására csökken a látástávolság és nedvessé válik az útburkolat. A nedvessé vált utakon megnő a féktáv, ajánlott nagyobb követési távolságot tartani és a megszokottnál körültekintőbben vezetni!

Vezető tünetek a mai napon: ízületi bántalmak, görcsös panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s