h i r d e t é s

Nem kaptak karácsonyi ajándékot a pedagógusok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem kaptak karácsonyi ajándékot a pedagógusok

2022. december 22. - 07:17

Több mint két órán keresztül tárgyaltak a pedagógus szakszervezetek képviselői az oktatási kormányzattal.

Forrás: PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook

Több mint két órán keresztül tárgyaltak a pedagógus szakszervezetek képviselői az oktatási kormányzattal, de a sztrájktárgyaláson nem történt semmilyen előrelépés, jelentette be Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Kiemelte: csak a januártól esedékes 10 százalékos béremelés a biztos.

Szerdán több mint két órán keresztül tárgyaltak a pedagógus szakszervezetek képviselői az oktatási kormányzat képviselőivel, de a tanárok nem kaptak semmilyen karácsonyi ajándékot – jelentette be a tárgyalás után Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Hozzátette: semmivel sem tudnak többet, mint a legutóbbi sztrájktárgyaláson. Felhívták a pedagógusok képviselői az oktatási kormányzat figyelmét, hogy ebben az évben akciók akciókat követtek, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a kormány valamilyen megnyugtató választ adjon a pedagógusok követeléseire. Nem tudnak semmit arról, hogy meddig kell még kibírniuk ezt a lehetetlen helyzetet – tette hozzá a PSZ elnöke.

Még mindig minden az európai unió által folyósított pénztől függ, esetleg a parlament tavaszi időszakára készülhetnek el törvénymódosítások – ígérte Maruzsa Zoltán oktatásért felelő államtitkár a pedagógusok képviselőinek.

A pedagógus szakszervezetek főbb követelései:

  • egy azonnali 45 százalékos béremelés,
  • a nevelést oktatást segítő dolgozók esetében egy azonnali 130 százalékos emelést követelnek,
  • csökkenjenek a munkaterhek, a kötelező óraszámot pedig állítsák vissza heti 22 órára.

Erre válaszul a kormány azt közölte, hogy januártól csak a 10 százalékos béremelést tudják garantálni.

A mai kormányinfón, egyébként Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: az biztos, hogy a kezdő pedagógusoknál egy jelentősebb béremelésre lesz szükség. Gyakran kapnak kritikákat, hogy a jelenlegi pedagógus életpályának miért ilyen a belső szerkezete, de ezt nem a kormány határozta meg, hanem a kormány akkori képviselője tárgyalta meg a szakszervezetekkel – tette hozzá a miniszterelnök.

A pedagógus szakszervezetek egyébként legkorábban január 9-én kaphatnak egy következő sztrájktárgyalásra meghívást – hangzott el a szerdai tárgyalás utáni sajtótájékoztatón. (napi.hu)