h i r d e t é s

Nem kell a NAV-nak a kamupártok bírsága

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem kell a NAV-nak a kamupártok bírsága

2017. december 28. - 09:00

 

Nem tudják behajtani, elengedik. - írja a MagyarNarancs

A kép illusztráció! - Forrás: nepszava.hu

Kétmilliárd forint bírságot nem tudott behajtani a 2014-es országgyűlési választásokon indult pártoktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2014-ben simán megérte kamupártokat létrehozni. Ez elég nyilvánvaló. Miután megszűntek a kopogtatócédulák, a választópolgárok akármennyi párt jelöltjét támogathatták aláírásukkal. Így elég könnyű lett megszerezni a jelöltállításhoz szükséges 500 támogató aláírást – akár még fénymásolással is.

Elindított jelöltenként egymillió forint volt az állami támogatás, 27 jelölt – vagyis országos lista állítása – esetén pedig további 149 millió forint ütötte a pártok markát.

A kapott pénzt könnyű volt megtartani, miután az elmúlt majdnem négy évben az 1,96 milliárd forintos bírságból a NAV alig két ezreléket, 3,9 millió forintot gyűjtött be sikeresen.

Nem nagyon iparkodhattak.

A bírságokat leginkább a helyi választási bizottságok a határidőre vissza nem szolgáltatott ajánlóívek miatt szabták ki.

A kamupártok egyik legügyesebbike a Magyar Demokrata Unió nevű formáció volt, amely 54,8 millió forintot nem fizetett vissza a be nem adott 1080 ajánlóív után. A NAV idén november 7-én közölte a Nemzeti Választási Irodával, hogy e pártnak nincs vagyona, így az eljárást megszüntették. Vagyis elengedték a bírságot.

De ez itt Magyarország, úgyhogy három nappal a tartozás alól feloldó levél után a lényegében nem létező Magyar Demokrata Unió bejelentkezett a 2018-as választásokra. Ja, kérem, ha egy üzlet beindul!

Persze, nem egy ilyen kamupárt van.

 

magyarnarancs.hu


 

h i r d e t é s