h i r d e t é s

Nem múlt el a vírusveszély, csak időt nyertünk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem múlt el a vírusveszély, csak időt nyertünk

2020. június 02. - 15:21

 

Kemenesi Gábor virológus szerint őszre újra berobbanhat a járvány, mivel az emberek nyári mozgása fenntartja annak elterjedését.

Kemenesi Gábor - Fotó: Népszava / Csortos Szabolcs

A mostani lazítást nem járványügyi, hanem más okok indokolták, amely azonban vírus-szempontból egyértelműen veszélyes- mondta a Népszavának adott interjújában.

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa arról beszélt, hogy továbbra is komolyan kell venni a vírust, ami még köztünk van.

Azt mondta, fel kell adnunk a biztonságérzetünket, és veszélyes az újranyitás, mert csak időt nyertünk más országokhoz képest, ugyanakkor

a mostani lazítás nem járványügyileg hanem pszichológiailag és gazdaságilag tűnik elengedhetetlennek.

Veszélyt jelent szerinte még, hogy sok ország számít gócpontnak – ahonnan be tudják hurcolni a vírust–, és még sehol sem alakult ki megnyugtató átfertőződöttség. Pozitívként értékelte ugyanakkor, hogy már tudatosabbak vagyunk a kórokozóval szemben, és

nem érhet bennünket annyira váratlanul, mint legutóbb.

A vírusról már tudjuk például hogy cseppfertőzéssel terjed, és komolyabb mint a influenza. Azt ugyanakkor nem tudjuk, hogy vajon azok, akik túljutottak rajta, mennyire maradnak védettek.

A kutató szerint valószínű, hogy az új koronavírus-járvány szezonális lesz, őszi-téli hullámmal, és most őszre újra berobban majd, nyáron pedig az emberek mozgása tartja fenn a földrajzi elterjedését. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s