h i r d e t é s

Nem Oroszország áll a Havanna-szindróma mögött

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem Oroszország áll a Havanna-szindróma mögött

2022. január 21. - 06:51

 

Már régóta rejtély, mi okozhatta a világ egy sor országában szolgáló amerikai diplomaták tömeges megbetegedését. A CIA mintegy 1000 esetet vizsgált, és egyre közelebb kerül a rejtély megoldásához. Néhány megoldatlan ügy azonban még mindig vizsgálatra vár.

A kép illusztráció! - Forrás: NewsX

Egy újságjelentés szerint valószínűleg sem Oroszország, sem más külföldi hatalom nem felelős az amerikai diplomaták és hozzátartozóik körében Havanna-szindrómaként ismert rejtélyes egészségügyi problémák többségéért. A mintegy 1000 vizsgált eset többsége környezeti okokkal, nem diagnosztizált betegségekkel vagy stresszel magyarázható – írja a New York Times az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA időközi eredményeire hivatkozva.

Két tucat megmagyarázhatatlan esetet azonban még mindig vizsgálnak. Ezenkívül még számos más ügy is megoldatlan. William Burns, a CIA igazgatója rámutatott, hogy a vizsgálatok még nem zárultak le. 

"Fontos időközi következtetésekre jutottunk, de még nem végeztünk" – mondta a lapnak.

A rejtélyes megbetegedések először 2016-ban váltak ismertté a kubai fővárosban, Havannában működő amerikai nagykövetség több tucat diplomatája körében. Ezt követően többek között Bécsből, Párizsból és Genfből is jelentettek eseteket. Sajtóértesülések szerint a berlini amerikai nagykövetségen is felmerült a gyanú.

A tünetek közé tartozik a fejfájás, hányinger, memóriazavar és szédülés. Az USA gyanúját fejezte ki, hogy az érintetteket rádióhullámokkal támadták meg, és Oroszország állhat a háttérben. A moszkvai kormány ezt tagadta. (Népszava)


 

Kommentek

h i r d e t é s