h i r d e t é s

Nem szentmise, hanem istentisztelet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem szentmise, hanem istentisztelet

2017. október 15. - 14:45

 

Új református iskola épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton, a négymilliárd forintos beruházással, állami támogatással megvalósuló iskolaépület alapkövét vasárnap helyezték el a szatmári kisvárosban.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédet mond a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola új épületének ünnepélyes alapkőletételén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton 2017. október 15-én. A háttérben Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (b), Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke (b2) és Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j). A négymilliárd forintos beruházással, állami támogatással megvalósuló iskola a tervek szerint a 2019. szeptemberi tanévnyitóra elkészül. - MTI Fotó: Balázs Attila

Az ünnepségen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskolához hasonló intézmények egyszerre biztosítják a gondos nevelést, a színvonalas oktatást és az értékteremtő, értékőrző közösséget.

A város, a járás és a szatmár-beregi térség egyik legszínvonalasabb vezető oktatási intézményének új, többemeletes épületében tizenhat tantermet, központi aulát alakítanak ki, udvarán kézilabdapályát is befogadó tornateremet, sport- és rekreációs udvart, valamint műfüves és több rekortánpályát építenek meg - mondta Seszták Miklós.

A miniszter beszédében úgy fogalmazott, a most elhelyezett alapkő olyan szilárd alap, amelyre biztosan építhetjük a nemzet jövőjét.

"Iskolát építünk, mert nemzetünk fontossági listáján a gyermek az első, a magyar kormány felelősnek érzi magát a nemzet valamennyi gyermekéért, valamennyi családjáért, ezért elkötelezetten támogatja a fejlesztéseket" - jelentette ki Seszták Miklós. Hozzátette, az egyházi iskolák építésével Magyarország erősödik meg, illetve a rend, a biztonság, a család, a tanulás és a munka megbecsülésének értékei szilárdulnak meg.

A miniszter arról beszélt: Magyarország több mint ezer éve áll a keresztény hit és nemzeti identitás alapján, ötszáz évvel ezelőtt a reformáció és a vele együtt elindult folyamatok pedig megerősítették ezt az alapot.

A reformáció jubileuma arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek az értékek ma éppolyan fontosak nekünk, továbbra is ezekre alapozva szeretnénk a jövőt építeni - hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter. Megjegyezte, a megújulás a közös értékek megerősítését jelenti, ebben fontos szerepet kapnak az egyházi iskolák, amelyeket egyre több család választ gyermeke taníttatásának helyszínéül.

Tilki Attila, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője Fehérgyarmat és Szatmár eddigi legnagyobb fejlesztésének nevezte a református iskola építését. Elmondta, hazai és uniós programok és pályázatok segítségével 2007 óta több mint 2,6 milliárd forintot kaptak, vagy kapnak a térség gyülekezetei, ebből a pénzből például 64 templomot újítottak fel.

Az iskola kinőtte a jelenlegi belvárosi épületét, ezért volt szükség a fejlesztésre - közölte az ünnepségen Péter Csaba, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere.
A fejlesztés alapkövét Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg. Az ünnepség a református templomban istentisztelettel folytatódott, amelyen részt vett Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.

A tervek szerint 2019 szeptemberében már az új épületben kezdheti meg a tanévet az iskola mintegy 450 tanulója. (MTI)


 

h i r d e t é s