fbpx Nem tudni, mi az igazság Afganisztánban | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nem tudni, mi az igazság Afganisztánban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem tudni, mi az igazság Afganisztánban

2021. szeptember 04. - 06:02

 

Két hírügynökség külön-külön értesült a Pandzsir-völgyben zajló harcokról. A BBC-nek az ellenállók mást mondanak, mint a Reuters-nek nyilatkozó tálibok.

A kép illusztráció! - Forrás: Forces.net

Beszámoltunk arról, hogy az ország nagy részét megszerző tálibok súlyos vereséget szenvedtek a Pandzssír-völgyben a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) csapataitól. A legfrissebb hírek szerint azonban éppen ellenkezője igaz: az iszlamisták számolták fel a volt afgán hadsereg tagjaiból, helyi ellenállókból verbuvált NRF csapatait. Hozzáteszik, a tálibok ezzel megszerezték az afgán ellenállás utolsó bástyájaként hivatkozott Pandzssír-völgyet.

A Reuters hírügynökség megkeresésére egy tálib parancsnok megerősítette a győzelmüket. 

A mindenható Allah kegyelméből egész Afganisztán felett átvettük az ellenőrzést. A bajkeverőket legyőztük és Pandzsssír most már az uralmunk alá került

– fogalmazott a Reuters forrása, amit az MTI szemlézett. Korábban a a Yeni Safak török napilap is az iszlamisták győzelméről adott hírt, helyszíni beszámolók szerint az ország több pontján ünnepi puskaropogás kíséri a tálibok győzelmét.

Az NRF azonban mindent tagad. Őket a BBC érte el, szóvivőjük szerint gyakorlatilag visszaverték az ország többi részében hatalmon lévő radikális iszlamistákat.

A tálibok propagandagépezete ugyanazt szajkózza, hogy Pandzsír elesett, ami – mint az elmúlt héten megbizonyosodhattunk róla – hazugság, és ennek pont az ellenkezője igaz. Az NRF meghátrálásra kényszerített őket

– mondta a szóvivő a BBC-nek. Hozzátette, bekerítették és megostromolták a tálib harcosokat a völgy északkeleti részén. „Van néhány száz tálib, aki csapdába került. És eközben kifogynak a lőszerből, és jelenleg már tárgyalnak a megadás feltételeiről" – tette hozzá. (Index)


 

Kommentek

h i r d e t é s