h i r d e t é s

Nem várhatunk tovább!...

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem várhatunk tovább!...

2018. december 18. - 08:27

Megdöbbentő, hogy még mindig nem kezdték el a sztrájkok szervezését a munkahelyeken, legalább is ez derül ki a szakszervezeti szövetség alelnökének nyilatkozatából.

– A hétfői tüntetésen bizonyossá vált, hogy a bűn üldözésére esküt tett rendőrség és a „közszolgálatinak” nevezett Magyar Televízió biztonsági őrsége összejátszik – lényegében magánkézbe, egy párt kizárólagos tulajdonába került az országos hatáskörű rádió és televízió. – Az MTVA biztonsági emberei bűncselekményekkel felérő módon egyszerűen kidobta az ott jogosan és törvényesen tartózkodott országgyűlési képviselőket, míg a később érkezett kormánypárti képviselő – Harrach Péter – zavartalanul nyilatkozhatott…

Az ugyan nem kétséges, hogy Áder alá fogja írni a munkásellenes törvényt, hiszen a megbízását egyenesen Orbán Viktortól kapta…, ennek ellenére – meglehetős bizonytalanságot mutatnak a szakszervezeti vezetők, mikor is a napok óta tartó tüntetések után a munkás érdekvédelmi szervezetek még most is a politikai ellenpólust képező Áder János segítségére várnak. „Ha Áder János köztársasági elnök aláírja a rabszolgatörvényt, akkor elindul a sztrájkok szervezése…” – közölte az ellenzéki média újságíróinak a hétfői tüntetésen Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Szerinte nemcsak a pártoknak kell összefogniuk, hanem a munkahelyeken is össze kell fogni, általános sztrájkot csak egyszerre tudnak csinálni. "Fogjunk össze, és legyen sztrájk".

Fotó: Mohácsi András / Facebook

Áder János segítségére várnak a szakszervezetek?

"A magyar törvényhozás és a rendfenntartók sem teljesítik azt a rendeltetéseiket, hogy az egyébként nem egyenrangú felek közötti jogkülönbséget csökkentse és azt az egyensúly felé közelítse..." - írta a köztársasági elnöknek címzett levelében a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke. A szakszervezeti vezető is csak kérelmet küldött el a Sándor-palotába: arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a Munka Törvénykönyvének módosítását, amely lehetőséget ad a túlóra megemelésére és 36  hónapos munkaidő keretben ad lehetőséget a munkaadók fizetési kötelezettségei teljesítésére – ez pedig ellentétes az európai irányelvekkel.

A szakszervezetek szerint a közszolgálati munkavállalók helyzetét nem csak a munkaidő-szervezésre vonatkozó törvénymódosítás rontja tovább. A kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezet még durvábban sújtja az e területen dolgozókat: alacsonyabb lesz a bértáblájuk, végleg megszűnik a cafeteria, csökken a jubileumi jutalom, 5 teljes nappal kevesebb lesz a szabadság - hívták fel a figyelmet levelükben a szakszervezetek. Magyarországon nagy baj van, és az elmúlt hónapok során elfogadott törvénymódosítások a munkavállalók helyzetét, és azon belül még súlyosabban az állami szolgálatok helyzetét rontották tovább, miközben a hazai szakszervezetek egyáltalán nem készültek fel a sztrájkokra.

Áder János és a közszolgálati média, valamint a rendfenntartás egyértelműen Orbán Viktor uralmát szolgálják, miközben lassan az igazságszolgáltatás függetlensége is – a közigazgatási bíróság bevezetésével – veszélybe kerül. Hiába várunk az Európai Parlament támogatására, a német szakszervezetek támogató nyilatkozataira, ha a magyar munkások nem élnek a dolgozók legerősebb fegyverével a sztrájkkal!